En umiddelbar følge av folkets dom var sjokkbølger gjennom børser og valutamarkeder. Slike bølger roer seg, men de økonomiske langtidsvarslene for EU og verden preges av stor usikkerhet. Uvissheten øker med tanke på den politiske dominoeffekten som dette kan utløse.

Krav om folkeavstemninger varsles allerede av Geert Wilders i Nederland og Marine Le Pen i Frankrike. De ytterliggående nasjonalistiske kreftene som er på fremmarsj i Europa, og som vil undergrave hele EU-samarbeidet, gir grunn til bekymring, slik også statsminister Erna Solberg var inne på i sin kommentar fredag.

EU-president Donald Tusk legger ikke skjul på alvoret i situasjonen, men forsikrer at de øvrige 27 medlemslandene er fast bestemt på at unionen skal bestå. EU-ledelsen kan imidlertid ikke overse den delen av britenes «leave» som retter seg mot en elitestyrt og byråkratitung organisasjon.

Å sikre EU-prosjektets forankring i befolkningen, for å demme opp for nasjonalistiske motkrefter, må være en løpende oppgave, men hvor det i gitte situasjoner er nødvendig med noen merkbare grep. For behovet for tett samarbeid og felles løsninger i Europa er større enn på lenge.

Eurokrise, arbeidsledighet, klimakrise, asylstrøm, er utfordringer som bare kan møtes på bred front. Folkeavstemningen som statsminister David Cameron opprinnelig lanserte som et slags taktisk grep for å få ro i egne partirekker, gir i så måte et dårlig bidrag, hvor et flertall på 51,9 prosent stemte imot hans egne anbefalinger. For Norges del knytter det seg selvsagt stor spenning til de fremtidige forhandlingene mellom Storbritannia og EU om en ny tilknytningsform.

Dette blir en prosess uten erfaringsmateriale og stor uvisshet. Men allerede fredag kom det innspill fra den delen av den hjemlige nei-siden som har rettet skytset mot EØS-avtalen. Nå er det heller tid for å holde fast ved den avtalen som sikrer vår tilknytning til det indre markedet.

I et overordnet perspektiv må likevel hovedutfordringen være å sette bom for UKIP-leder Nigel Farages profetier om et døende EU, etter en folkeavstemningen som kan være et klart veiskille i europeisk historie.