420-linja til Finnmark skaper trygghet, optimisme og forventninger i nord. Det er grunn til å håpe at det blir flere av spadetakene til statsråd Tord Lien i årene som kommer.

Både infrastruktur og industrisatsinger har nemlig en betydelig tidshorisont, enten vi snakker om petroleum, bergverk, alternativ energi eller andre aktuelle satsinger som måtte komme.

Kraftlinja er en nøkkel for å innfri noen av de nasjonale ambisjonene som finnes i nordområdestrategien – og det er temmelig opplagt at kraftforsyningen må komme i forkant av denne type investeringer og etableringer.

Vi fikk de første antydningene i en pressmelding i juni, der Statnett ga uttrykk for at de har bedre tid enn tidligere og at utbyggingen vil «strekkes noe ut i tid». At man tar hensyn til helse, miljø og sikkerhet etter dødsulykker har alle forståelse for, men vi mener dette ikke bør rokke ved hovedstrategien: Gi hele landet skikkelig forsyningssikkerhet.

Det gjelder naturligvis i forhold til sikkerhet og beredskap, men også fordi nordområdene er mulighetenes region med råstoffer som sikrer nasjonen verdiskaping. Olje- og gasseventyret er helt i startfasen, men det er også viktig at det skapes alternative bein å stå på. Det krever også krafttak.

Forhåpentligvis vil ikke svingninger i konjunkturene stå i veien for den langsiktigheten Statnett har vært opptatt av tidligere.

Det er riktig at oljeprisen har skapt en viss brems, det samme gjelder prisen på mineraler. Det betyr imidlertid ikke at behovet for kraft svekkes permanent. Tvert imot oppfatter vi både nordområdestrategi og nasjonale visjoner dithen, at man ønsker mer verdiskapning i nord.

Statnett sier at de har god tid. Det kan så være, men det betyr ikke at landsdelen har det. Statnetts oppdrag er å sikre hele landet stabil strømtilgang, en strømtilgang som skal være til det beste for utviklinga og verdiskapninga i hele landet. Også Nord-Norge.

Også Troms og Finnmark.