Før helga la regjeringen Solberg fram en landbruksmelding. De første reaksjonene fra opposisjonen på Stortinget tyder på at regjeringen ikke har flertall for flere av de kursendringene som foreslås. Blant annet foreslår regjeringen at melkeregionene skal kuttes fra dagens 19 til ti.

Også KrF og Venstre uttaler seg negativt om regjeringens forslag. Det kan derfor forventes at regjeringen også vil lide nederlag på landbruksmeldingen, slik Stortinget helt avviste regjeringens fiskeripolitikk tidligere i år.

Denne uka er også en viktig uke for fiskerinæringa. Eidissen-utvalget legger fram forslag om «alternative systemer som legger til rette for lønnsomhet, realisering av ressursrenten og at flåten er tilpasset ressursgrunnlaget.» Ressursrente er avkastning av arbeid og kapital utover det en vil ha i næringer som ikke er basert på naturressurser.

Utvalget er blitt bedt om å vurdere størrelsen på en ressursrente, og skal samtidig evaluere hvordan «forhåndsfastsatt tidsavgrensing av strukturkvoter skal behandles». Da trålerne fikk tilgang til å slå sammen flere kvoter på fartøy, var ordningen tidsbegrenset. Så kom en periode med en borgerlig regjering, som gjorde ordningen tidsuavgrenset. Så kom Ap til makten og gjorde dem tidsbegrenset igjen. Ett rederi gikk til sak mot staten, men tapte. Det var lov å gjøre «tidsuavgrensede» tidsbegrenset. Utvalget skal vurdere hva som eventuelt skal skje når kvoter må «veksles» inn etter at strukturperioden er over.

Samtidig har fiskeriminister Per Sandberg en annen viktig sak på sitt bord. Trålernes leveringsplikt er ferdighørt. Det gjenstår bare for ministeren å trekke sine konklusjoner. Det er å inderlig håpe at ministeren forstår viktigheten av å fortsatt ha en viss kontroll over trålressursene, og slik sikre at blant annet fiskerbruk i Skjervøy får tilgang til svært viktig råstoff i magre tider.

Høstens budsjettarbeid i Stortinget har klart slått fast det vi alle for så vidt visste fra før: Det er Stortinget som har makta. Det vil være svært overraskende om mindreatallsregjeringen får flertall for en mørkeblå landbrukspolitikk.

Samtidig er det lite sannsynlig at Stortinget vil la fiskeriministeren gjøre dramatiske endringer på fiskeripolitikken.