Noen ting er selvsagt nokså åpenbare, men samtidig er det mange kandidater som nok skal slite med nattesøvnen de siste døgnene.

Vi vet med stor grad av sikkerhet at både Cecilie Myrseth og Martin Henriksen tar sete på Tromsbenken etter valget, like sikkert som at Kent Gudmundsen også er der. Regina Aleksandrova må imidlertid belage seg på å rydde Stortings-hybelene og vende hjem til Indre Troms. Høyres klare standpunkt i helikoptersaka har blitt en for tung bør for partiet, og de vil med stor grad av sikkerhet tap sitt ene mandat.

Trygg grunn

Sandra Borch skal etter alle solemerker til Oslo. Selv om siste måling fra NRK og Infact ga Sp sin første tilbakegang på lenge, så skal den erfarne Lavangen-politikeren bli en del av nasjonalforsmalingen.

Det skal også Per Willy Amundsen fra Frp. Rett nok sliter partiet noe på målingene, men den sittende justisministeren er på trygg grunn hva angår dette valget.

Ikke overraskende

Det store vinneren, slik tendensene er nå, er SV og deres toppkandidat i Troms, Torgeir Knag Fylkesnes. Siste måling fra Infact ga SV 10,6 prosent, noe som betyr at de kryper stadig nærmere en fast plass.

De som hevder dette er overraskende, kan ikke ha fulgt særlig godt med i den nordnorske politikken de siste månedene. Tromsø-mannen Knag Fylkesnes har talt fiskeriministeren midt i mot i en rekke saker, og oppnådd stor populartitet. Så stor at flere tidligere Arbeiderparti-sluggere nå har varslet at det heller gir sin stemme til SV og Fylkesnes enn til Myrseth og Ap. Så markant har teknofilosofen vært at flere bestemt mener han er en soleklar kandidat til fiskeriminister-taburettet dersom SV havner i regjering igjen.

Flere deltar

Det er dermot langt fra sikkert. I spørsmålet om Regjeringsmakt, svinger blokkene mellom fryd og sorg. Den ene dagen kan de blåblå juble - den neste er det omvendt. Og i takt med usikkerheten på målingene stiger også usikkerheten blant partitoppene. Brått er det ikke like sikkert at KrF skal støtte de blå, eller at Sp får være med Ap i regjering.

Det er å håpe at en slik thriller kan bidra til at flere deltar i valget, og så måte bidrar til at ikke Sofa-partiet igjen blir landets største.