Det er ikke noe nytt at folkemeningen om hvem som er best skikket til å utføre statsministerjobben her til lands blir undersøkt. I ti år har folk blitt spurt om det er Jens Stoltenberg eller Erna Solberg som er best skikket til landets fremste jobb. Jens har som oftest blitt ansett som den beste. Men de siste årene har Erna Solberg hatt større tillit i statsministerrollen blant folk flest. Det skyldes selvsagt hennes jobb med å bringe Høyre tilbake til gamle høyder på meningsmålingene og inn i regjeringskontorene, og ikke minst den jobben hun har gjort det første halvåret som statsminister.

Når Jonas Gahr Støre nå er den hun blir målt mot, skyldes selvsagt det at han etter all sannsynlighet blir Jens Stoltenbergs etterfølger som Arbeiderpartiets statsministerkandidat. Etter at Jens ble ny generalsekretær i NATO, er duellene mellom ham og Erna Solberg historie. De kommer aldri til å gjenoppstå ettersom Stoltenberg er ute av norsk toppolitikk for alltid. Det er det sikkert mange på høyresiden i norsk politikk som er glad for. Jens Stoltenberg har i alle år vært en hard nøtt å knekke i politiske debatter.

Det vil også Jonas Gahr Støre bli når han formelt er valgt som Stoltenbergs etterfølger. Egentlig får Gahr Støre svært stor oppslutning i meningsmålingen om hvem som er best skikket til statsministerjobben av ham og Erna Solberg. Han har ikke en gang blitt valgt til statsministerkandidat ennå, likevel er han bare knappe seks prosent bak Erna på den siste meningsmålingen. Men målingen forteller at Gahr Støre har en tøff jobb foran seg. Erna Solberg på sin side får ikke noe walk over i politiske debatter mot Gahr Støre. Vi kjenner den tidligere utenriksministeren og helseministeren som en knallhard debattant som kommer til å gi ikke bare Erna Solberg, men alle borgerlige partiledere tøffe utfordringer i politiske debatter.

Erna Solberg har imidlertid taklet den første tiden som statsminister på en meget tillitvekkende måte. Hun har evnet å få Fremskrittspartiet med på regjeringslaget på en slik måte at det ikke er en splittet regjering som fremstår i den offentlige debatten - slik den rødgrønne regjeringen fremsto de siste par årene av sin regjeringstid. Det høster selvsagt statsministeren mye av æren for, og er hennes beste kort i kommende meningsmålinger. En statsminister som gjør jobben, er handlekraftig og fremstår som leder med stor L, har alle forutsetninger for å vinne også fremtidige meningsmålinger om hvem som er best skikket til å være statsminister i Norge. Og dermed også vinne det viktigste, nemlig valgene vi har foran oss.