Regjeringen og samarbeidspartiene satt langt på overtid for å forhandle frem et budsjett som knapt har forandret seg. KrF og Venstre kunne fått mye større gjennomslag om de kom til Arbeiderpartiet.

Mandag ble resultatet av budsjettforhandlingene endelig klare, etter at fristen hadde blitt forskjøvet en rekke ganger. Det de fire samarbeidspartiene la frem bærer preg av at avstanden mellom dem er stor, og at de alle har måttet svelge noen kameler. Dette slår oss i AUF som et budsjett som ikke tar de store utfordringene rundt økende ledighet og klimaendringer på alvor.

Vi tror heller ikke Venstre er så fornøyde med miljøprofilen som de gir uttrykk for, selv om det riktignok skal bli litt dyrere å fly. Vi kommer nemlig ikke langt på veien mot å nå togradersmålet ved å legge på 80 kroner per flybillett. Det blir heller ikke bedre av at de tar ut mer penger fra Statkraft, penger som heller kunne blitt brukt på investeringer i grønn teknologi.

På toppen av dette er det nokså ironisk at de skal øke avgiftene på bruk av fornybar energi, mens de lar bensin- og dieselavgiftene stå urørt. Hvis vi skal få til et grønt skifte må det bli mer synlig i budsjettene, men noen er kanskje fornøyde med å prate om det?

Spesielt Venstre var også tidlig ute og flagget sitt syn om at oljepengebruken var alt for høy i regjeringens opprinnelige budsjettforslag. Likevel har de ikke klart å kutte i det rekordstore uttaket fra oljefondet, slik Arbeiderpartiet har funnet rom for da vi reduserte med fire milliarder i vårt budsjettforslag.

Det er for så vidt gledelig at ikke bruken av oljepenger økes ytterligere, men det skulle egentlig bare mangle når regjeringen allerede har lagt seg på et rekordnivå. Å bruke stadig flere oljemilliarder år for år er å ta fra de kommende generasjonene, og vi mener det blir helt feil at de som kommer etter oss skal straffes for at vi har en regjering som ikke klarer å prioritere.