Den viktigske hensikten med innføring av veiadresser, er at utrykkningskjøretøy på en lett og forståelig måte skal finne frem til adresser i kritiske situasjoner.

Redningsmannskaper mener at det blir frustrerende når de må lete etter en brann eller når noen får hjertestans. Da er personen nødt til å få hjelp innen sju minutter om han skal overleve. AMK-sentralen sier at det ofte er sekundene som teller, og at det er kanskje flere som får hjerteinfarkt når de er på hytta eller i fritidsboligen, enn hjemme.

Kartverket mener at en presis adresse mange steder er en forutsetning for at ambulanser og andre utrykningskjøretøy skal finne frem. Med stadig mer sentraliserte alarmsentraler oppstår det ofte misforståelser når adressen er mangelfull.

Hvem skal definere?

I løpet av februar skal kommunestyret i Kåfjord bestemme hvilke veiadresser som skal tas i bruk. Kåfjord kommune er en trespråklig kommune, og det er foreslått både norske, samiske og kvenske veinavn.

Jeg mener det er foreslått en del navn som både er lange og som det er vanskelig å uttale. Disse navnene kan skape misforståelser og problemer for nødetatene.

Ordføreren sier: Man kan stille spørsmålet: Hvem skal definere hva som er vanskelige å uttale? Han har lagt merke til at navneforslagene har skapt stor debatt i lokalsamfunnet.

Sametingsråd Henrik Olsen (NSR) fra Kåfjord mener å sitte på løsningen for å bruke samiske veinavn, for Sametinget ønsker at disse skal taes i bruk: Det er først og fremst viktig at AMK-sentralene skoleres opp i å bruke de samiske navnene, slik at man forstår og kan videreformidle de navnene, som blir sagt.

Ett liv tapt er ett for mye

Jeg vil presisere at saken ikke går ut på å sette populistiske navn på veier i kommunen, men å innføre veiadresser som skal gjelde som adressepunkt ovenfor nødetatene m.m.

Skulle misforståelser eller problemer med å finne frem til adressene føre til at et liv går tapt, er det ett liv for mye.

* Hvordan skal formålet med innføringen av veiadresser ovenfor nødetatene oppnås?

* Oppnås det ved å innføre enkle veiadresser?

* Oppnås det ved å bruke lange, vanskelige eller populistiske samiske, kvenske eller norske navn?

* Eller oppnås det ved at de som jobber på AMK-sentralene skoleres opp til å bruke samiske navn?

Det er det kommunestyret må ta stilling til når dette skal bestemmes!