I et leserbrev i Fremtid i Nord fra 4. februar, skriver Marit Arnstad at Stortinget må stoppe forslaget til ny energilov. Grunnen er at den vil hindre at nettselskapene ikke kan organisere seg slik at personer i ledelsen av nettselskapet ikke kan være involvert i ledelsen av andre deler av virksomheten. For meg virker det som at Arnstad løper eierne av nettselskapenes ærend, og ikke forbrukerne.

Ikke utnyttet

Forslaget til ny lov sikrer at vanlige forbrukerne ikke risikerer å bli utnyttet av strømmonopolet. Grunnen er enkel. Man kan ikke velge hvilket nettselskap man skal betale nettleie til. Derfor er det viktig at vi sikrer at monopolsituasjonen ikke misbrukes. Den nye energiloven vil beskytte vanlige strømkunder som risikerer unødig høye kostnader. Dessuten sikrer vi konkurrentene i nettvirksomheten mot urettmessig subsidiert konkurranse i arbeidet med utvikling, drift og bygging av nett i Norge.

Landets dyreste

Senterpartiets parlamentariske leder påstår også at loven vil gå utover lokalmiljøenes beredskap og at forbrukeren vil sitte igjen med regningen når det blir færre og større kraftselskaper. Hvor er faktagrunnlaget i disse påstandene, Arnstad? Dette er nemlig helt nytt for meg…

Da Nordlandsnett fusjonerte i høst med Rødøy Lurøy Kraftlag (RLK). RLK hadde blant landets dyreste nettleie. Fra 1. januar i år, ble nettleien til strømkundene hos RLK redusert med gjennomsnittlig 8000 kroner pr år pr husstand.

I praksis

Dette forslaget overfører verdier fra sentrale strøk til distriktene, samtidig som forsyningssikkerheten og beredskapen i distriktet styrkes, og det beste av alt rimeligere strømpriser for husstandene.

-  Det er hva jeg kaller distriktspolitikk i praksis.

Du kan lese Marit Arnstad sitt leser innlegg her: Stortinget må stoppe den nye energiloven