Norge er et langt land. Det er også bratt, kaldt, har kort vekstsesong og en mangfoldig topografi. Vi har en begrensa andel matjord her til lands, og vi produserer mat der jorda ligger. Enten det er innerst i vestlandsfjordene, høyt til fjells inne i landet, på flatbygdene på Jæren, Østlandet og i Trøndelag, eller i arktisk klima nord for polarsirkelen.  NRK Brennpunkt sendte nylig dokumentaren Framtidsbonden som tar for seg utviklinga i norsk jordbruk. Dokumentaren viser ei utvikling i retning av at gårder legges ned, deler av landet gror igjen og matproduksjonen sentraliseres til Østlandet. Kort sagt ei utvikling som kan føre til at matproduksjonen beveger seg bort fra jorda. Programmet har vakt et sterkt engasjement hos bønder, men også i samfunnet for øvrig. Det er jeg glad for.

Hvordan norsk landbruk er og skal være angår alle oss som bor i Norge. Det handler om hva vi skal spise og hvordan landet skal se ut. Den norske bonden produserer trygg og rein mat, med dyrehelse og plantehelse i verdensklasse, med Europas laveste antibiotikabruk og med et mindre klimaavtrykk enn det meste av maten vi importerer. Med et norsk landbruk veit du hva du spiser. Vi bidrar også til sysselsetting, bosetting og verdiskaping over hele landet, og til å holde kulturlandskapet åpent med dyr på beite. Det er ikke bare opp til bonden hvordan landbruket skal være. Den til enhver tid gjeldende landbrukspolitikken er avgjørende.

Husker du denne? "Kan ikke bare alle spise kake?"

Når mer av matproduksjonen flyttes til større bruk på Østlandet, Trøndelag og Jæren er det helt i tråd med regjeringas politikk. Siden FrP og Høyre kom i posisjon i 2013 har de fremma ei rekke forslag som fører jordbruket bort fra jorda, bort fra distriktene og bort fra de familieeide gårdene. Regjeringas framtidsbonde er en som driver stort. For meg er framtidsbonden en som driver et jordbruk som utnytter den jorda hun har tilgjengelig på best mulig måte, uavhengig av hvor i landet hun bor og om hun driver en stor eller liten gård.  En som produserer mat uten for store klimaavtrykk, med god dyrehelse og plantehelse, som lar kua ete mer gras og annet fôr produsert i Norge. Det bidrar til bosetting og verdiskaping over hele landet, og sørger for at landet ikke gror igjen ved å ha dyr på beite. Bonden styrer ikke dette alene. Det kreves en landbrukspolitikk som gjør dette mulig med stabile rammevilkår, muligheter til å investere og leve av gården, og en trygghet om at bonden får levert råvarene han produserer videre til meieri og slakteri.

Hvilket landbruk vil du ha i framtida? Du er med på å bestemme gjennom stemmeseddelen du legger i valgurna til stortingsvalget hvert fjerde år. Men de valgene du gjør hver gang du handler i matbutikken er også viktige. Ved å velge mat produsert i Norge av norske bønder, får du trygg og god mat. Du er også med på å opprettholde et landbruk over hele landet, der du bor og der jorda ligger.