En fersk SSB-rapport viser at skattekutt er et dyrt og svært ineffektivt virkemiddel for å skape arbeidsplasser. Funnene bør være spikeren i kista for regjeringens utdaterte økonomiske politikk.

Regjeringens viktigste prioritering siden de tiltrådte har vært skattekutt. På tre budsjetter er skattene kuttet med 21,3 milliarder kroner, og de største kuttene har tilfalt de som har aller mest fra før. I samme periode har vi opplevd en dramatisk økning i arbeidsledigheten i Norge. Statistisk sentralbyrå (SSB) har aldri målt et høyere antall arbeidsledige enn nå, hele 135 000 personer.

Arbeiderpartiet har hele tiden ment at regjeringen bruker for mye penger totalt, men for lite på å bekjempe ledigheten. Alle som har sett Luksusfellen på TV vet at det er mulig å bruke for mye penger, og samtidig bruke pengene feil. Når regjeringen knuser sparegrisen som skal betale våre barn og barnebarns pensjoner, da må vi stille spørsmålet: Hva brukes pengene til og hva får vi igjen for det?

Vi har gjentatte ganger bedt regjeringen om beregninger av hvor mange arbeidsplasser som skapes gjennom deres skattekuttpolitikk, uten å få svar. Når statsministeren og finansministeren enten ikke ønsker eller er ute av stand til å gi et svar på effektene av deres viktigste prioritering, må det lyse en varsellampe. Derfor henvendte vi oss til SSB og ba dem beregne virkningen av ulik innretning på finanspolitikken.

I forrige uke kom rapporten. Resultatet er ikke til å misforstå:

For kostnaden av å skape én arbeidsplass gjennom skattekutt, kunne vi fått 15 arbeidsplasser i privat sektor ved heller å prioritere offentlige investeringer.

Vi kunne fått nær 70 ganger så mange arbeidsplasser dersom vi heller prioriterte kjøp av varer og tjenester som inngår i offentlig produksjon.

Det «koster» 64,7 millioner kroner det første året å skape én ny arbeidsplass gjennom skattekutt.

Tallene forteller en historie om en feilslått og utdatert politikk fra høyresiden. I tillegg til å være kostbare er skattekuttene svært effektive for å øke forskjellene, og tilsvarende ineffektive hvis målet er å skape arbeidsplasser. I en periode hvor det, i motsetning til under forrige regjering, ikke skapes private jobber, kunne riktigere pengebruk bidratt til å holde ledigheten lav.

Til tross for manglende resultater, fastholder regjeringen at skattekuttene skal bidra til omstilling og vekst. Arbeiderpartiet mener vi lykkes langt bedre med omstilling om vi holder folk i arbeid. Da er 135 000 ledige et dårlig utgangpunkt.

Det kan virke som regjeringen mener den viktigste omstillingen skjer i NAV-køen, men høy ledighet er det dyreste og dårligste omstillingstiltaket som finnes. Arbeiderpartiet har derfor prioritert målrettede tiltak mot den økende ledigheten, blant annet gjennom en nesten dobbelt så stor tiltakspakke som regjeringen foreslo og fire milliarder mer til kommunene, slik at de kan gjøre investeringer. Regjeringspartiene og deres samarbeidspartnere stemte dessverre ned våre forslag i Stortinget.