I dag sitter flere tusen mennesker i norske mottak, mens de venter på å bli bosatt i en kommune og på å få starte et nytt liv. Alt for mange blir ikke inkludert der de bor og for få får kontakt med menneskene i lokalsamfunnet. Dette er en passiv og isolerende tilværelse. For å gjøre noe med dette trenger vi en regjering som er interessert i å skape muligheter for alle som kommer, ikke bare hindringer slik som Høyre og FrP jobber for. Vi trenger å gi alle språkopplæring, barna tilgang til skole og barnehage og de voksne må få hjelp til å komme seg ut i arbeidslivet.

En av de største flaskehalsene når det kommer til inkludering av nye folk som kommer til Norge er bosettingspolitikken. For hver eneste dag som går uten at man kommer seg ut i et lokalsamfunn, blir det vanskeligere å komme seg inn i det norske samfunnet. Her mener AUF regjeringen gjør for lite, og ønsker at alle de 22 000 menneskene som nå venter på mottak skal få seg et sted å bo, slik at de kan sette i gang livene sine.

Høyre og FrP har kuttet i norskopplæringen som asylsøkere får på mottak, fra 250 timer til bare 175 timer. Dette klinger dårlig hvis målet er å få inkludert flest mulig. Alle som skal lykkes i arbeids- og samfunnsliv er helt avhengige av å kunne norsk. Derfor krever AUF at antallet timer med norskopplæring skal tilbake til et akseptabelt nivå – minst 250 timer.

I tillegg kan hver og en av oss gjøre noe hver eneste dag. God inkludering skjer som kjent ikke bare gjennom vedtak i Stortinget, men også gjennom menneskelig kontakt hver eneste dag. Det handler om å ta initiativ til å ta med seg noen på fotballtrening eller å bruke tid på den lokale språkcaféen. Ikke minst kommer alle som tørr å by litt på seg selv og sin egen kultur til å få masse spennende i retur. Til syvende og sist handler inkludering om å bli kjent med hverandre og se mulighetene som finnes.

AUF har alltid vært en sterk forkjemper for god inkludering. Både de som kommer til Norge og de som er født her trenger å lære om hverandre, om ulike holdninger og verdier og om ulike tradisjoner og kulturer. Vi vil ha et tolerant og flerkulturelt samfunn. Vi må sikre at mennesker med ulik etnisk bakgrunn ikke bli diskriminert eller generalisert – det gjør vi best når alle bidrar hver dag!