Fiskere og kystfolk er lut lei av at flertallet av politikere overser både dem og behovet for å være føre var, når skjødesløse oppdrettsformer truer livet i fjordene og stadig lengre utover kysten. Ullsfjordtoktet 7. juli skal være ei markering mot forurensende og fiskerifortrengende oppdrett i åpne merder. Fra Lubben/Nordeidet på østsida av Reinøya går vi i «tog» med båtene våre mot Karlsøya, hvor det skal være seminar/debatt om oppdrett.

Aksjonen har med seg engasjerte fra hele Ullsfjorden og fra flere steder i Karlsøy og Tromsø, som særlig har fulgt med prosesser rundt lokalitetene Lubben, Korsnes, Ullsnes, Fakken og Mjønes. Det er dessuten snart knapt et område med kystfiske som ikke er utsatt for press fra oppdrettsbransjen. Sterke krefter jobber for eksempel nå for at oppdrett skal tillates i Ytre Karlsøy Verneområde. Slikt skaper konflikter, og nå florerer det av dem i Finnmark, Troms og Nordland.

Rundt sist årsskifte signerte nesten 1700 personer en kampanje mot oppdrett i Ullsfjorden – et sårbart økosystem som både fiskeindustrien i Karlsøy, Ullsfjorddelen av Tromsø og fiske- og rekeindustrien i Lyngen er helt avhengig av. Et flertall i fylkestinget overså dette fullstendig.

I samme periode ga 62 fiskere og 4 fiskeoppkjøpere klar beskjed om at lokalitetene som var planlagt i fjorden er fiskernes hevdvunne fiskeplasser. Et flertall i fylkestinget overså dette fullstendig.

I 2016 hadde rekefangstene i Ullsfjord blitt halvert, og andre steder i Troms stupt enda mer, bare siden 2012. Dette har skjedd i samme periode hvor lusemidler som tar kverken på skalldyr er tatt i bruk i Troms. Fiskehandler Karl Alberth Hansen har opplevd at avtaler med fem rekebåter fra Sommarøy ble til null i løpet av tre år. Disse fiskerne finner det ikke lønnsomt lenger å fiske reker. Alt dette overser et flertall i fylkestinget. De vil heller være etter snar enn føre var, og risikerer dermed å bli dem som sanksjonerte ødeleggelse av flere fjorder.

For Ullsfjorden og Malangen er langt fra alene. I Kvænangen, for eksempel, er det siste gytefeltet i en gang torskerike områder truet. Oppdrett har pressa torsken lengre og lengre ut i fjordsystemet, for den skyr områder hvor laksen står tett. Også i Ullsfjord og Karlsøy er nye lokaliteter og anlegg lagt på og tett ved gyte- og fiskeplasser. Ikke bare overser et flertall i fylkestinget dette. Fylkesråd Willy Ørnebakk har framstilt lokal kunnskap om dette som løgn. Når han og resten av politikerflertallet så blir presentert for uttalelser fra Fiskeridirektoratet om at de nok ikke har full oversikt over gyteområder langs kysten, så fortsetter bare politikerne sin skamløse arroganse. SV, MDG og Rødt har vist seg som hederlige unntak.

Vi ildsjelene bak toktet har trua på at lukka oppdrettsanlegg vil løse mange av de problemene som følger med oppdrett. Blant anna har Veterinærinstituttets forskning vist at lukka anlegg gir effektiv beskyttelse mot lakselus. Det er godt nytt ikke bare for rekefelt i Ullsfjorden og andre steder, men også for raudåte og anna fiskeføde.

Problemet er at flertallet av politikerne våre verken vil stille krav om lukka anlegg, eller bryr seg om protestene som fiskere og lokalbefolkninger hittil har vist. Derfor må vi mobilisere sterkere. Hittil har rundt 100 meldt sin ankomst eller interesse for Ullsfjordtoktet på Facebook. I tillegg har flere fiskere og andre båteiere sagt muntlig at de blir med. Og det er det store poenget, at man ikke blir sittende hjemme i sofaen, men stiller opp for å vise at man ikke går med på overkjøringa av kystbefolkninga og livet i havet.

Aksjonen vil forholde seg til ferdselsforbudet de 20 nærmeste meterne rundt Lubben- og Korsnes-anleggene, av hensyn til oppdrettslaksen, ikke eierne. Naturvernforbundet er en sterk støttespiller til Ullsfjordtoktet. Mer informasjon finner man på @reinefjorder, ei Facebook-side hvor vi allerede har over 300 følgere.

Bli med på tokt!