Arbeiderpartiet satte av én prosent av statsbudsjettet til kultur sist vi satt i regjering. I vårt nye kulturløft står vi klare til å gjøre det igjen.

Kulturlivet i Troms har fått liten eller ingen drahjelp fra Høyre/FrP-regjeringen de siste fire åra. Det vil Arbeiderpartiet gjøre noe med. Vinner vi valget til høsten skal én prosent av statsbudsjettet brukes til kultur. Da skal selvfølgelig Troms ha sin del av løftet.

For det trengs. De siste åra har vi hatt kraftig nedgang på overføringer til kulturbygg. Vi har mistet knutepunktordningen som Riddu Riddu og Festspillene i Nord-Norge var en del av. Kulturinstitusjoner flyttes fra kulturbudsjettet og over til for eksempel Kulturrådet og Norsk filminstitutt. Begge disse har i tillegg fått kutt – det går selvsagt utover de som mottar statlig støtte.

Vi bør egentlig ikke være overrasket over at det har blitt slik – sånn går det når Erna Solberg lar FrP sitte med pengesekken: et parti som mener kultur først og fremst skal finansiere seg selv, og som mener at det er kun de mest pengesterke kulturtilbudene som skal ha livets rett. Så klart har det noe å si for hvilke prioriteringer Høyre og FrP-regjeringen gjør.

Arbeiderpartiet var på sin side sentral for nytt bygg til Hålogaland Teater, Stormen kulturhus, opprettelsen av NOSO og knutepunktstatusen for Riddu Riddu. Vi har alltid kjempet for kulturen – fordi kultur er med på å fylle livene våre med enda mer mening. Kanskje særlig var dette tydelig da vi tok over regjeringsmakten i 2005. Da dro Arbeiderpartiet i gang en historisk satsing på kultur med «Kulturløftet». Innen 2014 hadde Norge nådd målet om én prosent til kultur i statsbudsjettet. Dette ga et viktig løft til hele kulturfeltet – det ble skapt større aktivitet over hele landet, flere fikk oppleve kultur og nye kulturarbeidsplasser ble skapt.

Vi sier derfor nei til fire nye år med passivitet og stillstand for kulturlivet. Vi vil videre, og er klar for å gjennomføre det nye kulturløftet – et løft som skal heve ambisjonene for kulturlivet, og senke tersklene for deltakelse. Støtten til kultur skal igjen utgjøre én prosent av statsbudsjettet – og vi skal samtidig sørge at det kommer hele landet til gode.

Det nye kulturløftet er en konkret plan for hva Arbeiderpartiet vil gjøre på kulturfeltet de neste årene. Kulturpolitikken skal igjen være i toppsjiktet politisk og økonomisk.  Arbeiderpartiet vil at ambisjonene for kulturlivet skal heves, og tersklene for deltakelse skal senkes. Sentralt står målet om å trappe opp kulturens andel av statsbudsjettet til én prosent. Styrkingen skal komme hele landet til gode og sørge for at alle skal få muligheten til å oppleve kultur.

Arbeiderpartiet kan satse på kultur fordi vi ikke prioriterer skattekutt til de som har mest fra før.

For oss trenger kulturpolitikk ingen annen begrunnelse enn den verdien kunst og kultur har i seg selv, og den verdien den gir for alle som får ta del i den og arbeidsplassene som skapes. Men det å satse på kultur gir også store ekstragevinster. Vi vet at kulturopplevelser bidrar til god folkehelse og binder oss sammen.

Derfor skal vi blant annet styrke ordninger som den kulturelle spaserstokken og den kulturelle skolesekken, fordi kultur er viktig både for eldre og unge. Vi skal styrke det frivillige kulturlivet med gode økonomiske rammebetingelser, vi skal ha en kunstnerøkonomireform for å bevare og opprette nye støtteordninger for kunstnere. Og vi skal ha et nasjonalt kulturkort for ungdom, slik at ungdom over hele landet får muligheten til å delta på spennende kulturopplevelser, uavhengig av bakgrunn.

Norge trenger ny politikk som hegner om og skaper rammer for et levende og mangfoldig kulturliv, der kulturen gis det rommet den fortjener.

Arbeiderpartiet kan satse på kultur fordi vi ikke prioriterer skattekutt til de som har mest fra før.