Når vi nå nærmer oss slutten av oktober er det særlig produsentene i Nordreisa som mangler mye dyr.  Områder som tidligere har hatt lite og ingen tap, mangler pr. 15. oktober et stort antall både voksne sauer og lam.  Dette gjelder blant annet flere besetninger i beiteområder over hele Nordreisa, og spesielt i området Sørkjosfjellet mot Pilteri, samt halvøya mot Maurnes og på Kågen i Skjervøy kommune.

Ei enkelt besetning mangler 18 voksne sauer og 75 lam i dette området.  Ei anna lita besetning med både villsau og kvitsau mangler flere villam og kvite - voksne og lam.  Dette er områder som tidligere har hatt lite og ingen tap på beite.  Flere andre med middels store besetninger mangler 20, 30 og 40 lam.

Det vi nå opplever har vi lenge fryktet.  Allerede i vinter ble det registrert gauper på ulike områder i Nord-Troms, fra Kvænangen i nord, til store deler av Nordreisa og Kåfjord.

I tillegg registrerer vi en stadig økende stamme av kongeørn i Nord-Troms.  For oss som driver matproduksjon på utmarksbeite er dette et kraftig faresignal.  I hele beitesesongen er nå gauper og kongeørn en trussel for beitedyra.

Vi takker alle turgåere som i sesongen har vært hensynsfulle og meldt fra om kadaverfunn eller funn av øreklips i naturen.  Slike meldinger er til stor hjelp når staten krever bevis og dokumentasjon på at dyra er tatt av rovdyr. Men det sier seg sjøl at når kongeørn og gaupe tar sitt bytte, er det lite rester igjen å fotografere for å dokumentere.

Vi ber folk som ser sau i utmarka framover nå fortsette med å melde fra til bønder snarest mulig!

Matproduksjonen i Nord-Troms er liten, skjør og lett å ramme.  Bøndene her prøver på alle måter, hele året rundt, å få mest mulig matproduksjon av små arealer. Vi synes at våre matressurser ikke skal gå til rovdyr, men til mennesker i Nord-Troms.

Vi trenger nå hjelp fra andre i kampen mot en rovdyrforvaltning som ingen er tjent med!

Denne hjelpa ønsker vi fra pressefolk, politikere, organisasjoner og alle som ønsker at lokalsamfunnet også her skal ha en matproduksjon slik vi alle her har krav på.