For å engasjere ungdom til å tre inn i energiindustrien og jobbe med norsk olje, gass og vind er det avgjørende å satse på mer fornybar energi. Slik kan vi også få en ny soloppgang for energiindustrien og ikke bare mimre over gårsdagen.

Det er positivt at Statoil og andre i bransjen definerer seg selv som energiselskap og ikke «bare» som oljeselskap. Årevis av erfaring skal benyttes til å omstille den tradisjonelle oljeindustrien til en energiindustri der framtiden er viktigere enn fortiden.

Arbeiderpartiet vil være med på å legge godt til rette for at denne industrien skal være konkurransedyktig i framtiden og skape store verdier for landet. Teknologi som også skal kunne benyttes i hele verden, må deles.

FORNYBART: Sats fornybart, mener oljepolitisk talsperson i Ap, Hege H. Lialand.

Jeg har behov for å slå fast en ting: Norsk oljeindustri er en suksess. Årsaken er at industrien har evnet å tenke langsiktig og vært innovativ. Virkemiddelapparatet har vært drevet fram gjennom god dialog mellom myndigheter, industrien og fagforeningene. Det er helt avgjørende og er noe Arbeiderpartiet vil hegne om også i framtiden.

Industrien har vært gjennom en sterk omstilling i ei tid med lave oljepriser. Bransjen er nå mer «rigget» for opp- og nedturer i framtiden. På denne måten skjerpes også industrien til å tenke nytt, og sammen med den politiske vilje kan en løfte nye prosjekter. Endringstakten må øke, både i politikk og i industri. Næringa og vi folkevalgte må stå sammen om at målet er å forvalte ressursene som eies av fellesskapet på en økonomisk og miljøansvarlig måte. Arbeiderpartiet er optimistiske i denne dialogen.

Et viktig perspektiv for framtiden er hvordan vi produserer og forbruker energi i årene framover - fra industri til den enkelte forbruker. Energi produsert fra fossile kilder må ned og ny fornybar energi må opp. Likevel er det behov for mye olje og gass i lang tid framover. Vi vil trenge oljeproduksjon med lave utslipp for å bli kvitt eller unngå produksjon med høye utslipp. Dette gjør vi på norsk sokkel. Bare Statoil har mål om å redusere sine utslipp med 2 millioner tonn innen 2030.

Arbeiderpartiet er skuffet over at ikke regjeringen intensiverer arbeidet med et CO2-lager på norsk sokkel. Et slikt lager innebærer i praksis å lagre CO2 trygt under havbunnen, og ville kunne sikre både norske arbeidsplasser og inntekter fra norsk sokkel i lang tid framover.

Framtiden for norsk oljeindustri kommer til å handle om nye forretningsmodeller, og nye digitale løsninger vil endre industrien. Her vil vi sammen med industrien legge til rette for at samfunnsoppdraget ivaretas og at den tradisjonelle oljeindustrien blir en grønn energileverandør med lave kostnader, høye sikkerhetsstandarder og lavest mulig utslipp. Dette vil bli vinn-vinn for industrien – og ikke et forsvinn.