Jeg viser til innlegg i avisa «Framtid i Nord» torsdag 11. desember 2014 der flere AP politikere med Knut Jentoft i spissen uttaler at de ikke har tillit til ordføreren og velger å reagere med å melde seg ut av Ap. Jeg forutsetter i det følgende at Jentoft mfl er rett sitert, men håper på det motsatte.

Som utflyttet Storfjording til Tromsø så følger jeg nøye med hva som skjer i min hjemkommune og det er med stor forundring jeg påny registrerer at de blusser opp til kamp mellom bygdene i en kommune bestående av 1.900 innbyggere, der kommunen i kanskje nær fremtid står i fare for å bli slått sammen med andre kommuner.

Det å lede en kommune som er rammet av svak økonomi, krever ryggrad og beslutningsevne. På dette området synes jeg ordfører Sigmund Steinnes og administrasjonen med rådmann i spissen fortjener ros. Tiltak som retter seg mot å spare penger, går utover noen. Det er den harde realitet. Det er også et krav om å finne løsninger som skaffer inntekter. Jeg synes nåværende ordfører har vært flink til å se hele kommunen i sitt virke, og jeg synes det er uverdig at han er i nevnte artikkel blir gjort til syndebukk for nødvendige tiltak som i seg selv er til beste for kommunen og innbyggerne.

Når det da gjelder begrunnelsen for nedskjæringer, så antar jeg disse svært ofte basert på økonomiske kalkyler. Dette er en vurdering, og kan i mange tilfeller angripes med blant annet at de hviler på feil faktisk grunnlag. Altså en begrunnelse. Dette synes jeg er saklig og ryddig. Det jeg derimot ikke har noe til overs for, er de metoder som blant annet Knut Jentoft mfl benytter.

De grunnleggende demokratiske prinsipper hviler på at flertallet bestemmer. Man går til valg, blir valgt, må ta stilling til hyggelige og ikke minst ubehagelige spørsmål. Løsningen man går for er altså den løsning som får flest stemmer. Jeg har sett meg grundig lei på at disse spillereglene synes å ikke gjelde i min hjemkommune Storfjord. Her tar altså enkelte representanter i kommunestyret den frihet og igangsetter et sabla hylekor med underskriftskampanjer, fremmer påstander i media om at ordfører har ført dem bak lyset mm. Dette legges merke til utenfor min hjemkommune, det nærmer seg kraftig kategorien «flaut». Hva er fellesnevneren for dette hylekoret? Jeg er redd kampanjen fra dere kan oppsummeres med et enkelt stedsnavn, Skibotn.

Jeg minnes min tid fra Storfjord Ungdomsskole som en hyggelig tid. De store politiske temaer var blant annet bygging av Skibotnhallen og ikke minst sykehjemmet. Fellesnevneren og den store utfordringen til blant annet Knut Jentoft, var den gang Skibotn. Den samme tvangstanken synes å dukke opp for Jentoft mfl nå i 2014. Igjen er det diskusjonen om sykehjem som blusser opp. Metodene som benyttes for å stoppe en slik uverdig avgjørelse er de samme, altså igangsetting av underskriftskampanjer. Nytt av året er nå utmelding av partiet. Begrunnelsen for dette er at ordføreren bevisst har ført deg og et par andre bak lyset. Blir litt for mye «dramaqueen» dette. Hva ligger i begrepet «føre noen bak lyset»? Hvem avgjør innholdet i begrepet? Hvordan har dette skjedd, og kan dette dokumenters? Hva med velgerne fra hele kommunen som stemte på dere, er en enkel sak så viktig at dere gir blaffen i demokratiske prinsipper og velgerne? Hva er dere så redde for, bli gammel på Skibotn?

Det som videre synes noe underlig, er det som Geir Varvik i Framtid i Nord den 11. desember på side 34 presiserer, nemlig at nedskjæringer som rammer den lille bygda overhode ikke får samme oppmerksomhet. Jeg har ikke fått med meg at noen har engasjert seg med underskriftskampanjer da, heller ikke du Knut Jentoft. Svaret gir seg vel selv.

I den grad det er viktig for innbyggerne i Storfjord kommune å være en kommune i fremtiden, er jeg redd dere må stå samlet. Dette gjelder alt fra plassering av næringsvirksomhet til flytting av sykehjem. Det er således aktørene og ikke minst brukerne som må stå i sentrum. Selv om du Knut Jentoft mfl tenker på egen alderdom og hvor denne skal tilbringes, så er dere ennå ikke brukere, selv om de metoder og ikke minst de begrunnelser dere støtter dere på, kan tyde på noe annet. Læring er ofte definert som «endring av adferd». Et sted å starte kan være å sette seg inn i grunnleggende demokratiske prinsipper, og deretter følge disse, det kan i seg selv være svært så samlende når man bare får tenkt seg om.

Med ønske om en fredfull jul.