Når Norges vassdrags- og energidirektorat definerer konsultasjoner med Sametinget som en tidstyv de vil eliminere bort, fordi ordningen er for lite effektiv og oppleves som unødvendig i organisasjonen, er det grunn til å spørre om NVE har eliminert bort samiske hensyn og rettigheter som en del av sitt samfunnsansvar. Denne holdningen bekreftes ved at NVE fremholder at konsultasjonsordnigen tar forholdsmessig mye tid for fagpersonell og fører til mange spørsmål. Med andre ord kan man ikke tolke dette som noe annet enn at NVE selv mener samiske rettigheter og interesser er irrelevant for de energisakene de behandler.

NVE er i likhet med annen statlig virksomhet forpliktet til å ivareta samenes rettigheter i sitt arbeid. Konsultasjoner er et verktøy for å ivareta disse rettighetene i prosessen som leder frem til konsesjonsbeslutning.  Det kan være greit å presisere dette da NVE ikke virker å ha forståelse for hverken verktøyet konsultasjoner eller samiske rettigheter.

Når NVE videre skriver at det likevel blir dobbelarbeid ettersom Sametinget konsulterer Olje- og energidepartementet i etterkant av deres beslutning, bekrefter NVE selv at de ikke oppfyller sitt samfunnsansvar. Nemlig den statlige forpliktelsen til å ivareta samiske hensyn på en slik måte at samiske rettighetshavere og Sametinget kan samtykke til beslutningen som tas av NVE. Hadde NVE oppfylt sitt samfunnsansvar også med hensyn til samiske rettigheter hadde ikke sakene havnet på OEDs bord i første omgang, og dobbeltarbeid hadde ikke funnet sted.

Det er derfor paradoksalt at NVE selv påstår at de greier å ivareta sitt samfunnsansvar, inkludert de samiske rettighetene, ved hjelp av høringsvar og innsigelser, når deres egen bekymring om dobbeltarbeid for OED er en bekreftelse på nettopp det motsatte.

Selvsagt vil Sametinget konsulteres om hvordan man vekter de samiske hensynene i forhold til andre samfunnshensyn og hvilke avbøtende tiltak som kan iverksettes. Det er nettopp gjennom en slik substansiell diskus man kan korrigere eller si seg enig i vektingen og tiltak i inngrepssaker som i stor grad vil berøre samiske interesser og rettigheter.

Dessverre har det flere ganger vist seg at konsultasjoner mellom NVE og Sametinget er like reelle som en snømann i Sahara ville være. Konsultasjoner med NVE minner mer om høringsmøter uten realitetsdiskusjoner enn konsultasjoner. For ordens skyld er dette en like stor tidstyv for Sametinget som for alle andre. Dette har vært påpekt fra Sametinget gjentatte ganger.

Den virkelige tidstyven er NVEs egen kunnskapsløshet og uvilje til å endre egne arbeidsmetoder og -prosesser i den hensikt å ivareta hele deres samfunnsansvar, inkludert de samiske rettighetene.