Skjervøy kommune har drevet sykestue i ca 100 år, noe som har gitt befolkningen en trygghet for at de får hjelp og behandling når de blir syke. På sykestua har vi etter hvert lang formell og uformell kompetanse. Avansert utstyr blir prioritert kjøpt inn, og nye behandlingsmuligheter blir fulgt opp. Dette gjøres ikke bare fordi kravene til beredskap blir større, men også fordi en ønsker å gi innbyggerne et godt tilbud. I løpet av et år blir 550 – 600 pasienter behandlet på sykestua, noe som avlaster UNN i forhold til innleggelser, er samfunnsbesparende i forhold til økonomi og gir en god beredskap i vår kommune med omegn.

Sykestua ble drevet med kommunale midler fram til 2005, men fra den tid har kommunen fått kompensert tre av sine seks sykestuesenger gjennom Helse Nord og UNN. Stadig strammere kommuneøkonomi har gjort det veldig vanskelig å drive sykestua med egne midler. Utfordringene i helsesektoren med en stadig økende eldre befolkning med behov for sykestueplasser og kommunale hjemmetjenester, har ikke gjort saken lettere.

De fire nordligste kommunene i Nord-Troms har alle sykestueplasser. Alle ønsker å beholde sine sykestueplasser og vil kjempe for dem. Når en ser på klimatiske og geografiske forhold, er det helt uforståelig at sykestuene ikke skal satses på videre. Vi oppfyller samhandlingsreformens krav til å kunne ta tilbake pasienter innenfor fristen med bare få unntak. Vi mener det er mest samfunnstjenlig å behandle pasientene på laveste nivå og på nærmeste mulig behandlingssted.

Skjervøy SV mener det er påkrevet å se et regnskap ved en så stor omlegging av sykestuene i regionen. Vil ikke flere innleggelser ved UNN, flere helikopterutrykninger og ambulanseoppdrag koste mer både menneskelig og økonomisk. Media har veldig ofte oppslag som forteller om den menneskelige biten.

Skjervøy SV mener det er smålig av regjering og storting at de ikke bevilger kompensasjon for de tjenestene kommunen tilbyr. Alle sykestuene i Finnmark har nå fått kompensert sin drift. At de fire siste kommunene i vår felles tiltakssone ikke får kompensert for denne tjenesten er smålig og komplett uforståelig.

Skjervøy SV krever:

Lik behandling i tiltakssonen – noe alle partiene i Nord-Troms har krevd og krever.

Sykestuene sikres kompensasjon for sin samfunnsnyttige innsats fra 2016.

At befolkningen regionen sikres trygghet og sikkerhet for at de kan få akutt medisinsk behandling innenfor kortest mulig tid.