Nord-Troms Regionråd forlanger at dagens struktur med desentraliserte fiskerikontorer skal videreføres. Dagens utvikling av marine næringer, havbruk og fiske, viser at dette fortsatt skjer ute i distriktene, og det vil da være feil å sentralisere kontroll funksjonen som Fiskeridirektoratet har. I Troms har vi i dag kun 2 utekontorer i tillegg til regionkontoret i Tromsø. Virksomhetsområdet er fiske, fangst og forvaltning. Kontroll- og tilsynsoppgaver har preget utviklingen av mange fiskerikontor, selv om det varierer langs kysten. Vi mener at det ikke kan skjæres ned ytterligere på utekontorene i Troms, men heller styrke de enkelte kontor gjerne opp til en minimumsbemanning som rapporten legger opp til.

Med nedlegging av fiskerikontor vil man miste verdifull lokalkunnskap og nærhet til utøvelsen av næringa.  Synlighet er også viktig å ta med i betraktningen. Innen kontroll og tilsyn har tilstedeværelse en preventiv virkning.  Lengre avstander vil føre til mindre synlighet. Rapportens forslag til struktur vil også bety betydelige reisekostnader ved besøk av anlegg ved tilsyn og kontroll. Fiskeridirektoratet har også et ansvar ved rømming fra oppdrettsanlegg. Lengre avstander vil føre til svekket beredskap.

I Nord-Troms ligger fiskerikontoret på Skjervøy svært strategisk plassert som et område med stor havbruksaktivitet kombinert med tradisjonelt fiskeri og fiskeindustri. Om fylkesgrensen opphører som skille for oppgaver vil det også være naturlig å legge Sørøya som ansvarsområde for Fiskerikontoret på Skjervøy. Reisetid fra Skjervøy til Sørøya via Øksfjord tar halve tiden sammenlignet med reisetid fra Honningsvåg.

Fiskeriene har til alle tider variert og det ene ti-året er ulikt det neste. Nord-Troms Regionråd mener at det er en minimumsstruktur på distriktskontorene slik det er i vår region i dag.

En rapport utarbeidet av Troms Fylkeskommune viser en skisse over total tonnasje av sjømattransporter i Troms. Den illustrerer aktiviteten innen fiskeri og havbruk i Nord-Troms, og ble utarbeid i 2012. Eksport av fisk fra Skjervøy alene er nesten doblet siden 2012, og forventes ytterliggere å øke.