Denne vinteren har Stortinget debattert to enkle forslag fra Senterpartiet som kunne bidratt til at flere gjennomførte videregående opplæring:

1) Vi foreslo å fjerne ett ord i opplæringsloven slik at alle fylker kunne gjøre som Oppland fylkeskommune: Tilby skoleplass i videregående selv om du ikke får tatt utdanningen din «sammenhengende i løpet av tre år». Ordet «sammenhengende» i loven fører til at mange som kanskje føler de har valgt feil, eller avbrutt utdanningen sin av andre årsaker, ikke får starte opp igjen med videregående utdanning før de fyller 25 år. Det er en tullete regel som bidrar til å sende elever til NAV-systemet framfor skolesystemet. Høyre, Frp, Venstre, Krf og Ap stemte i mot en slik endring.

2) I tillegg fremmet Senterpartiet forslag om at alle ungdomsskoler må tilby arbeidslivsfag til sine elever. Arbeidslivsfag er «mini-yrkesfag» på ungdomsskolen og et tilbud som kan gis i tillegg eller i stedet for det som kalles fordypning i norsk/engelsk. Regjeringen reklamerer med at Arbeidslivsfag blir permanent fra høsten. Det de ikke skriver er at «permanent» i deres betydning vil si at det er opp til den enkelte ungdomsskole å velge å tilby dette faget. Det er altså ikke opp til elevene å kunne velge et slikt fag hvis ikke skolen vil! Et fag som kan virke motiverende og bidra til å gjøre flere mer kjent med yrkesfagene. Flertallet, denne gangen Høyre, Frp, Krf og Venstre stemte MOT dette forslaget!

Etter min og Senterpartiet sin mening kan ikke vi politikere bære oss ille over frafall i videregående skole når vi ikke engang er villige til å legge litt bedre til rette for at ungdommene skal få forberede seg til en praktisk rettet videregående skole i ungdomsskolen eller endre lovteksten slik at flere får muligheten til å avslutte sin utdannelse. Det vi har sett fra stortingsflertallet her er handlingslammelse i praksis.