I 2009 gikk Fremskrittspartiet inn for aktiv dødshjelp. Dette fordi vi mener at retten til å bestemme over eget liv, også innebærer retten til å kunne velge å avslutte det på en human måte. At det ikke finnes et verdig tilbud i Norge for personer i enorme smerter i livets siste fase, som ikke lenger ønsker å leve, ser vi i Fremskrittspartiet på som problematisk. Fremskrittspartiet vil gi personer med sykdommer som er smertefulle, uhelbredelige og dødelige, valget om en smertefri og verdig avslutning på livet. Kriteriet er selvfølgelig at den myndige personen har tatt valget på selvstendig grunnlag.

At aktiv dødshjelp er ulovlig går utover de aller svakeste i samfunnet. Det er de personene som ikke klarer å avslutte sitt liv selv, eller ikke har muligheten til å avslutte det lovlig i Sveits, som blir de skadelidende. Resultatet er et samfunn hvor kun resurssterke personer kan råde over eget liv, og hvor de som har minst nok en gang blir satt på sidelinjen.

Den politiske viljen overstyrer deres egne behov. Den overstyrer retten til å bestemme over eget liv. Politikernes jobb bør være å sette rammene for tilbudet, ikke å bestemme om det skal være lovlig eller ikke.

Retten til å bestemme over eget liv gjelder også retten til avslutte det på et verdig vis, og i noen tilfeller er det nødvendig med hjelp fra en lege. De som ønsker en verdig slutt på livet bør få det. Døden er uunngåelig. Hvorfor skal et menneske som vil dø, bli tvunget til å leve, når de selv ønsker å forlate et uverdig liv? Det er i våre øyne uetisk å holde en person med ulidelige smerter i live mot sin vilje.

Ser man for eksempel til Nederland – der eutanasi er lovlig – står aktiv dødshjelp kun for to prosent av dødsfallene. Selv der er dette noe de aller færreste velger. Det er nettopp her forskjellen på forkjempere og motstandere blir klar: forkjempere hevder ikke at de vet hva som er best for deg, men vil gi deg muligheten til å avgjøre det selv.

Det at noen synes legalisering av aktiv dødshjelp er ubehagelig og strider imot deres menneskesyn er ikke argumenter for å opprettholde forbudet.

Vi mener at retten til å ta sitt eget liv på en human måte er en del av velferden som nordmenn fortjener, og det er positivt at også høyesteretten i Canada vedtok å fjerne forbudet mot aktiv dødshjelp. Dette er et land vi sammenligner oss med når det gjelder økonomi, helse og utdanning, og det vil være naturlig å sammenligne seg med Canada også på dette punktet.

Forskjellig livssyn, etikk og moral gjør debatten om aktiv dødshjelp svært følsom. Det som er viktig for oss er at det ikke er mytene som skal styre debatten, men fornuften. Vi ønsker at de som lever i enorme smerter i sin siste fase i livet skal ha en siste utvei til en verdig avslutning.

Fremskrittspartiet er partiet som taler der andre tier, og det er viktig at denne debatten ikke stilner.