Det er svært vanskelig å se for seg at et knapt stortingsflertall vil tvinge gjennom sammenslåinger rett før stortingsvalget i 2017. Det beste kommunene nå kan gjøre er å fatte de vedtak som oppleves riktige for dem. Arbeiderpartiet vil respektere vedtakene som gjøres lokalt.

Regjeringen har drevet omfattende dobbeltkommunikasjon om kommunereformen. De har sagt at reformen skal være frivillig, samtidig som de har laget et reformopplegg som bygger på at kommuner til syvende og sist skal kunne sammenslås med tvang. Ved å få folk i kommunene til å tro at det ikke finnes noe valg, forsøker de å presse frem sammenslåinger - også der man lokalt mener at det ikke vil gi noen gevinst. Innholdsløse fraser som «dette går ikke over», har samme formål.

Det er mye som taler for at kommunereformen til syvende og sist vil bli frivillig. Bare måneder før et mulig regjeringsskifte i 2017 har regjeringen tenkt at reformen skal behandles i Stortinget. Det vil være svært uklokt å tvinge gjennom tvangssammenslåinger med et knappest mulig flertall. Den erkjennelsen tror jeg også at regjeringspartiene og deres støttepartier etter hvert vil komme til.

Mange lokalpolitikere jeg har møtt, sier at de ikke tror at regjeringen vil tørre å slå dem sammen med tvang, men at regjeringen i stedet vil bruke indirekte tvang ved å redusere inntektene deres. Det er en metode som Arbeiderpartiet i så fall vil ta kraftig avstand fra. Norge er et mangfoldig land fra naturens side, og det er viktig å sikre gode og likeverdige tjenester uavhengig av om kommunen har gamle eller nye grenser.

Arbeiderpartiet er positiv til at kommunene har samtaler og vurderer hvilken kommunestruktur som er best egnet for å løse framtidige oppgaver.

Nå er vi klare for å gå videre: respektere svarene man har funnet eller finner frem til i kommunene, og støtte dem i arbeidet med å sørge for best mulig skoler, eldreomsorg, barnehager og alle de andre viktige oppgavene de jobber med.