Behovet for sykehjemsplasser kommer til å øke i årene framover. Noen politikere har tatt konsekvensen av dette og  planlagt bygging av et helt nytt omsorgssenter, plassert ved eksisterende  omsorgssenter på Skibotn, hvor terrengforhold og areal  ikke setter begrensninger for utvidelse med ny fløy, når  kravet melder seg en gang i framtiden. Ifølge de som arbeider med planen, så er kostnadene  beregnet, og  Staten betaler visstnok over halvparten av byggesummen.

Hva det koster å oppgradere Åsen derimot, tror jeg ikke er gjort noen seriøs beregning på. Man vet bare at omfattende endringer må til.  Tverrpolitisk liste med Knut Jentoft i spissen, som gløder mest for dette alternativet, har beregnet plassbehovet i et framtidsrettet perspektiv på to til ti år, som ikke er særlig lang periode i denne sammenheng. Hva gjør man etter 2025? Kravet til omsorgsplasser stopper ikke der, behovet bare øker, og da bør en tenke langsiktig og heller innrette seg slik at man legger litt reserve inn i planen.

Jeg tviler på at kommunekassa blir fyldigere om man aldri så mye beregner framtidsbehovet så knapt at antatt pleietrengende deles inn med komma og desimaler. Og man vet at gjentatt lapping på gammelt betyr at når det ene problemet er løst så melder det neste seg, og slik fortsetter det uten at helheten synes å bli stort bedre.

Eldste bygningsdel på Åsen som har gulv på trebjelkelag, i stedet for støp på grunn, er ikke problemfri, det vet alle som arbeider i driftsetaten - dette utgjør halve bygget.

Innvendig  virker byggestilen kjedelig, uten større variasjoner som kan øke trivselen for beboerne, og takhøyden i fellesarealene er generelt  for lav i forhold til byggets størrelse. Store rør under taket i korridorene gjør ikke synsinntrykket bedre.

Brannslokkingsanlegget (sprinkleranlegget) som ble ferdigstilt på  Åsen i 2014, kunne av bygningsmessige årsaker, ikke utføres slik det var planlagt. Halvparten av prosjektert, hele kaldloftet, måtte utgå grunnet byggets takkonstruksjon, som gjorde en fullskala sprinkling umulig uten omfattende bygningsmessige endringer. Utelatelse av sprinkling av kaldloftet på denne type bygg/ bruksområde strider mot kravene i teknisk forskrift. Bygningen er derfor lagt inn i ESS sin database som delvis sprinklet, som igjen betyr at sprinkleranlegget ikke gir beboerne heldekkende sikkerhet mot spredning av brann. Dette er eksempel på at det å tilpasse nytt til gammelt ikke alltid er forutsigbar og gir ønsket resultat.

Helheten tatt i betraktning, så synes ikke jeg at Åsen omsorgssenter har en grunnleggende kvalitet som man bør satse videre på å oppgradere til samme formål som i dag. Bruker man mange penger til påbygg, omarbeidinger, reparasjoner, litt her og litt der, kan det bli for sent å snu. Sannsynligheten er da stor for at man i uoverskuelig framtid, kanskje mange tiår, blir sittende med et bygg som har mangelfulle tekniske løsninger og gårsdagens standard.