"Etter at valgresultatet fra stortingsvalget var klartpekte kong Harald på Celina Midelfart som statsminister. Midelfart sitter ikkepå Stortinget, men kongen synes hun er en dyktig forretningskvinne og fortjenerjobben. Høyres Erna Solberg, som alle trodde skulle bli utnevnt, var litepopulær og falt igjennom."

Jeg tror det ville vakt en del oppsikt, for å si det mildt,dersom dette hadde skjedd. Noen ville sikkert blitt begeistret. Det villeimidlertid vært et grovt brudd på prinsippene i parlamentarismen, der det ersjølsagt at statsministeren skal velges blant de valgtestortingsrepresentantene.

Lørdag kunne vi lese i Nordlys at Høyre i Troms haddeforespurt flere personer som ikke sitter i fylkestinget om å blifylkesrådsleder, blant annet Øyvind Hilmarsen og Hans Petter Kvaal. Hvis dettestemmer, noe mye tyder på, er Høyre i ferd med å løfte fylkespolitikken ogfylkesparlamentarismen til nye skandaløse høyder.Vi feirer i år 200års-jubileum for Grunnloven, og at Norgedermed fikk sitt eget sjølstendige parlament, Stortinget. En videreutvikling avdet (begrensa) folkevalgte demokratiet skjedde i 1885 da parlamentarismen bleinnført; «All makt i denne sal», var budskapet. Det betydde blant annet atregjeringa skulle være utgått fra Stortinget, og stå ansvarlig overforStortinget. Derfor skulle statsministeren, regjeringas leder, værestortingsrepresentant. Statsministeren kunne så velge fritt hvem han ville hamed i regjeringa.

For vel 20 år siden ble det anledning for kommuner ogfylkeskommuner å innføre parlamentarisme i stedet for formannskapsmodellen.Dette er imidlertid en «kvakksalver-parlamentarisme» der kommunestyrer ogfylkesting overlater svært mye makt til et fåmannsvelde på noen få personer ibyråd eller fylkesråd. Bare tre av 421 kommuner har innført dette; Oslo 1990,Bergen 1999, og Tromsø fra 2011. Troms er et av fire fylker som har dennestyreformen.

Like før jul brøt fylkesrådet i Troms sammen etter at Høyreikke ville støtte budsjettforslaget som de hadde vært med å forhandle fram.Høyres to medlemmer i fylkesrådet måtte umiddelbart gå av, og Pia Svensgaardmeldte sin avgang som fylkesrådsleder 11.desember i fylkestinget.For å gjøre fylkes- og kommuneparlamentarismentilsynelatende mer lik riksparlamentarismen ble kommuneloven endra for to årsiden. Tidligere skulle fylkestinget velge nytt fylkesråd. Nå ble det ogsåanledning, i følge kommuneloven §19A, å ha en ordning der fylkesordførerenskulle agere som kongen. Utpekingsalternativet, som det kalles, ble innført iTroms på fylkestingets møte i mars 2013. Dessverre var det bare Rødt som villebeholde fylkestingets viktige rolle.

Nå ser vi hvordan utpekingsalternativet fungerer i praksis;Fylkesordfører Knut Werner Hansen sitter på sitt kontor i fylkesbygget og venter på aten (Høyre)representant for de 5 partiene (H, Frp, V, SP og Kystp) som har sagtde vil danne flertallsfylkesråd. Fylkesordføreren vil da bli fortalt hvem somer ny fylkesrådsleder. Hvis Høyre fullfører det prosjektet som Nordlysrapporterte om, er parodien i fylkespolitikken komplett. Ikke bare erfylkestinget ekskludert fra å velge fylkesråd, men nå er også fylkesordførerengjort til en paradefigur, og Høyre har ført Tromspolitikken tilbake til tidafør 1884. Det kaller man virkelig å være konservativ! Var det ikke «nye ideer,nye løsninger» som var valgparola til Høyre?? - Og Venstre, parlamentarismensforkjemper, er villig med på ferden!

Jens Ingvald Olsen, gruppeleder Rødt Foto: PREBEN OLSEN