Aktor Guro Glærum Kleppe mener det er vanskelig å tenke seg noe mer ødeleggende for folks tillit til politiet enn det hasjbaronen Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen har gjort.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aktor Guro Glærum Kleppe mener det er vanskelig å tenke seg noe mer ødeleggende for folks tillit til politiet enn det hasjbaronen Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen har gjort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den tidligere politimannen Eirik Jensen bør dømmes til 21 års fengsel, mener påtalemyndigheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den tidligere politimannen Eirik Jensen bør dømmes til 21 års fengsel, mener påtalemyndigheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Påtalemyndigheten om Eirik Jensen: Et ufattelig grovt tillitsbrudd

Det er ingen formildende omstendigheter i saken mot Erik Jensen, mener Spesialenheten for politisaker. Aktoratet mener han fortjener 21 års fengsel.

Med påstand om lovens strengeste straff for Eirik Jensen og 18 år for hasjbaronen Gjermund Cappelen avsluttet påtalemyndigheten fredag sin bevisførsel i norgeshistoriens største narkotikarettssak.

Begge er tiltalt for korrupsjon og grov narkotikakriminalitet, Eirik Jensen for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge i perioden 2004–2013, og Cappelen for innførsel av over 16 tonn hasj i årene 1993–2013.

Selv satt Jensen helt stille og bare blunket litt da påstanden ble lest opp av aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker i Oslo tingrett fredag ettermiddag. Han har hardnakket hevdet sin uskyld i de fem månedene rettssaken har vart.

Tre års strafferabatt

Det er først og fremst Cappelens forklaring som ligger til grunn for tiltalen mot Jensen, og det har lenge vært spekulert på hvor mye strafferabatt Cappelen ville få for dette. Men tre år var alt aktor Lars Erik Alfheim ville gi, ett år for tilståelsen og to år for forklaringen om Jensens rolle.

Grunnen er at Cappelen aldri har forklart seg før han har forstått at det ikke er noen vei utenom, sa Alfheim i retten fredag.

Cappelen ble svært overrasket over at reduksjonen ikke ble større, ifølge forsvarer Benedict de Vibe.

– Han synes påstanden er for streng og hadde trodd den skulle bli betydelig lavere, sier de Vibe til Dagbladet.

Ikke overrasket

Jensens forsvarer John Christian Elden er på sin side ikke overrasket over den alvorlige påstanden.

– Når de har tatt ut den tiltalen de har gjort, er det ikke noe rart at de vil ha lovens strengeste straff, sier Elden til NTB.

Han mener aktors prosedyre i stor grad bygger på synsing, tolkninger og meninger og lite på håndfaste beviser.

– Vi mener at det ikke er grunnlag for domfellelse i denne saken overhodet. Dermed står det mellom null år og 21 år, sier Elden.

Mandag skal Cappelens forsvarer holde prosedyre, mens Jensens forsvarere skal prosedere på tirsdag.

Tillitsbrudd

I sin prosedyre fredag la Kleppe vekt på at spesialenheten mener de tiltalte har gjort seg skyldig i et svært grovt tillitsbrudd.

– Det er vanskelig å tenke seg noe mer ødeleggende for folks tillit til politiet enn det Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har gjort, sa hun i retten fredag.

For Jensens del finnes det ingen formildende omstendigheter, framholdt hun.

– Han har hatt en viktig organisatorisk rolle i Cappelens nettverk. Han har i størstedelen av tiden hatt en lederposisjon i seksjon for organisert kriminalitet og en rådgiverposisjon for politiledelsen. Han har hatt tilgang til informasjon som har vært viktig for Cappelens virksomhet, sa Kleppe.

Aktor Katrine Schilling, som sto for gjennomgangen av bevisene mot Jensen, konkluderer ganske enkelt med at Jensens forklaringer ikke er troverdige.

Ifølge henne finnes det bare én plausibel forklaring på den omfattende kontakten mellom Jensen og Cappelen, og det er at de to samarbeidet om hasjsmugling.

Våpen inndratt

Påtalemyndigheten la også ned påstand om inndragning av 2,45 millioner kroner for Jensens del, samt våpen og ammunisjon som omfattes av tiltalen.

For Cappelens del er det påstand om inndragning av astronomiske 825 millioner kroner, herunder verdier i form av blant annet smykker og malerier.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Gjermund Cappelen før aktoratets prosedyrer i rettssaken mot ham og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gjermund Cappelen før aktoratets prosedyrer i rettssaken mot ham og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aktor Guro Glærum Kleppe leser aktoratets prosedyrer under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Aktor Guro Glærum Kleppe leser aktoratets prosedyrer under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Leses nå:
Siste nytt

Nordmenn søker kinomørket

Kinoen er fortsatt det kulturtilbudet de aller fleste av oss har et aktivt forhold til. Nesten tre firedeler av oss går på kino minst en gang i året.

Fem skadd i ulykke i Sogn og Fjordane

Fem personer ble skadd, flere alvorlig, da en varebil og en personbil kolliderte på riksvei 5 ved Erdal i Førde i Sunnfjord tirsdag morgen.

Mann dømt for sjikane på Facebook

En 56 år gammel mann fra Vestfold er i Drammen tingrett dømt for å ha skrevet sjikanerende og krenkende på Facebook-siden til Vårt Land-redaktør Berit Aalborg.

Hagen-forslag om religiøse symboler behandles i kommunen

Torsdag skal Oslo kommune behandle Carl I. Hagens forslag om å forby politiske, filosofiske og religiøse symboler på kommunale arbeidsplasser.

Lagerbrann i Oslo under kontroll

Brannvesenet har kontroll på brannen i lageret til en matbutikk i Ljabrubakken på Nordstrand i Oslo. 

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis