Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeidstilsynet bekymret over andelen dødsfall blant utenlandske arbeidere 

Andelen utenlandske arbeidstakere som mister livet på jobb, øker. Bekymringsfullt, sier avdelingsdirektør Monica Seem i Arbeidstilsynet.

Ifølge Arbeidstilsynets oversikt over arbeidsskadedødsfall 2016 er antallet det laveste på 40 år. Men blant utenlandske arbeidstakere er andelen av det totale antallet høyere. Seem sier Arbeidstilsynet er bekymret over tallene. Forbundsleder i LO-forbundet EL og IT, Jan Olav Andersen, sier til Klassekampen at det er grunn til uro.

– Dette er absolutt ikke tilfeldig, og det er helt uakseptabelt at det er farligere for utenlandske arbeidstakere enn norske. Slik skal det ikke være, men det viser seg at det er det, sier han.

Ti av de 25 som døde på jobb i landbasert arbeid i fjor, var utenlandske arbeidstakere. Det tilsvarer 40 prosent av alle landbaserte arbeidsskadedødsfall. Andersen mener det er hovedsakelig to grunner.

– En årsak er at de utenlandske arbeidstakerne står utenfor det organiserte arbeidslivet. Frykten for å miste jobben hvis man varsler, er nok et element. Det andre er at en god del av de utenlandske arbeidstakerne er her via bedrifter som er useriøse.

Arbeidstilsynet har nå satt i gang en intern analyserapport for å få svar på bakgrunnen for disse tallene.

(©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Hydro i Høyanger rammet av strømbrudd

Hydros aluminiumsverk i Høyanger er rammet av strømbrudd i bygda mandag ettermiddag.

Gutt (9) alvorlig skadd etter på påkjørsel i Lillesand

En ni år gammel gutt er alvorlig skadd etter at han ble truffet av en bil da han kjørte ut i en vei på sparkesykkel i Lillesand mandag ettermiddag.

Trafikkulykke på E18 ved Larvik – full stans i begge retninger

En person satt fastklemt etter en kollisjon mellom en personbil og et vogntog på E18 ved Barkefyllinga i Larvik mandag ettermiddag.

Politiet fortsatt uten mistenkte etter skyting i Oslo

Politiet har fortsatt ingen mistenkte etter skytingen på Grünerløkka lørdag ettermiddag, og den skadde vil ikke la seg avhøre.

15 sauer døde etter fall utfor stup ved Kjerag

En sauebonde mistet 15 sauer etter at de falt utfor et stup ved Kjerag-platået i Rogaland. Bonden mener de må ha blitt skremt av en hund. 

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis