Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ny test kan gi svar på når man får Alzheimers

Norske og amerikanske forskere har utviklet en gentest som kan gi svar på når en person utvikler Alzheimer.

Professor Ole A. Andreassen ved Universitetet i Oslo har vært med på å utvikle testen, skriver NRK. Han sier at alle mennesker får sykdommen om man bare blir gammel nok. Han påpeker at det vil ta tid før testen blir tatt bruk i Norge.

Alzheimers er den vanligste formen for demens. Ifølge Andreassen er testen basert på at spesielle genvarianter avgjør når sykdommen utvikler seg. Det viser seg at sykdommen utvikler seg over en periode på 20 år. Testen kan ganske nøyaktig fortelle når sykdommen bryter ut.

– Det kan være viktig for den enkelte å vite om dette, slik at en kan planlegge alderdommen bedre, og eventuelt endre livsstil som kan forsinke utbruddet, sier han.

Testen gir håp for å finne effektiv medisin mot Alzheimers. Andreassen påpeker at muligens har dagens behandling startet allerede når det er for sent. Generalsekretær i Folkehelsen, Lisbet Rugtvedt, har stor tro på testen.

– Nå kan vi ha håp om at det blir mulig å utvikle medisiner, sier hun.

Forskningen er et samarbeid mellom Norment (Norsk senter for forskning på mentale sykdommer) ved Universitetet i Oslo og Center for Translational Imaging and Precision Medicine ved University of California i San Diego.

(©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Hydro i Høyanger rammet av strømbrudd

Hydros aluminiumsverk i Høyanger er rammet av strømbrudd i bygda mandag ettermiddag.

Gutt (9) alvorlig skadd etter på påkjørsel i Lillesand

En ni år gammel gutt er alvorlig skadd etter at han ble truffet av en bil da han kjørte ut i en vei på sparkesykkel i Lillesand mandag ettermiddag.

Trafikkulykke på E18 ved Larvik – full stans i begge retninger

En person satt fastklemt etter en kollisjon mellom en personbil og et vogntog på E18 ved Barkefyllinga i Larvik mandag ettermiddag.

Politiet fortsatt uten mistenkte etter skyting i Oslo

Politiet har fortsatt ingen mistenkte etter skytingen på Grünerløkka lørdag ettermiddag, og den skadde vil ikke la seg avhøre.

15 sauer døde etter fall utfor stup ved Kjerag

En sauebonde mistet 15 sauer etter at de falt utfor et stup ved Kjerag-platået i Rogaland. Bonden mener de må ha blitt skremt av en hund. 

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis