Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Forsvarer: – Lukosevicius vil trolig anke dommen

Bergen (NTB): Litaueren Donatas Lukosevicius vil trolig anke tingrettens forvaringsdom for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja, sier hans forsvarer Aasmund Sandland.

Norsk selskap fikk kabelkontrakt i Australia

Oslo (NTB): Kabelprodusenten Nexans skal levere en 32 kilometer lang undersjøisk kabel til et prosjekt i Australia.

Brann i tømmertog i Akershus

Lillestrøm (NTB): Toglinjen mellom Lillestrøm og Lørenskog ble stengt på grunn av brann i et tømmertog mandag ettermiddag.

Salget av solkrem med høy faktor har skutt i været

Oslo (NTB): Salget av solkrem med høy solfaktor har økt med 150 prosent siden 2010. Seks av ti solkremer som selges i apoteket har faktor 30 eller høyere, melder Apotekerforeningen.

Mann sloss med kvinne med sverd i Oslo

Oslo (NTB): Politiet oppdaget tilfeldigvis en mann og en kvinne som sloss i Oslo sentrum mandag ettermiddag. Det viste seg at kvinnen hadde et sverd.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis