Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Bondelaget: – Snikfjerning av konsesjonsloven

Oslo (NTB): Norges Bondelag reagerer sterkt på regjeringens forslag til endringer i konsesjonsloven.

Arbeidstilsynet fant mange feil innen overnatting og servering

Oslo (NTB): Arbeidstilsynet har siden 2015 gjennomført 3.000 tilsyn i overnattings- og serveringsbransjen. Åtte av ti virksomheter har fått en eller flere reaksjoner.

Politiet gjenopptar 14 år gammel drapssak i Tromsø

Tromsø (NTB): En seer har ringt Åsted Norge og navngitt en mann han sier står bak det uoppklarte drapet på Erling Eriksen (85) i Tromsø i 2001. Nå tas saken opp på nytt.

Mann pågrepet i væpnet aksjon i Bergen

Bergen (NTB): En mann er pågrepet i en væpnet aksjon i Bergen. Han skal ha kommet med trusler mot offentlige myndigheten, Forsvaret og politiet.

51-åring tiltalt for drap på kona

Gran (NTB): En 51 år gammel mann fra Gran på Hadeland er tiltalt for forsettlig drap på kona (42) 9. januar i år.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis