Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Leses nå:
Siste nytt

Fastrenten i Lånekassen fortsatt under 2 prosent

Oslo (NTB): Lånekassen melder om stabilt lave fastrenter på studielånet. Lånekassekunder kan fortsatt binde renten på under to prosent.

Mann dømt til psykisk helsevern etter drap

Kongsvinger (NTB): En 49 år gammel mann er i Glåmdal tingrett dømt til tvunget psykisk helsevern for drapet på 63 år gamle Lillemor Laurenze Lie på Kirkenær i fjor.

Statoil selger eierandel for 1,9 milliarder

Stavanger (NTB): Statoil selger seg ut av selskapet Trans Adriatic Pipeline for 208 millioner euro – drøyt 1,9 milliarder kroner.

Voldsofre tilbake på budsjettet

Oslo (NTB): Regjeringen stanser det planlagte kuttet på 10 millioner kroner til Kontoret for voldsoffererstatning (KFV), og lover i tillegg økt støtte i årene framover.

Tilbakekaller kyllingfilet etter listeria-funn

Oslo (NTB): Kyllingprodusenten Den Stolte Hane har fått påvist listeriabakterier i en kyllingfilet og tilbakekaller 192 pakker.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis