Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Siste nytt

To skadd i voldsepisode i Oslo

Oslo (NTB): To personer er skadd i en voldsepisode på Bekkelaget i Oslo fredag morgen. En antatt gjerningsmann er pågrepet.

Solberg: – Vi er ikke i krig med ISIL

Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge ikke er i krig med ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), selv om flere norske stabsoffiserer skal delta i planleggingen av koalisjonen mot IS.

Barnehagestreik kan starte tirsdag

Oslo (NTB): Dersom partene i de private barnehagene ikke blir enige, kan en eventuell streik først starte tirsdag.

Drosjesjåfør slått med stein av passasjerer

Bergen (NTB): En drosjesjåfør ble slått med stein av passasjerer i Bergen natt til fredag. Fire personer er pågrepet.

Rullestolbruker forsøkt dyttet ut i vannet i Oslo

Oslo (NTB): En mann er pågrepet for å ha forsøkt å dytte en rullestolbruker i 40-årene ut i vannet ved Vippetangen i Oslo natt til fredag.