Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Siste nytt

Frykt for svak klimalov

Oslo (NTB): Politikere og miljøvernere frykter at Norge får en svak klimalov fordi Klima- og miljødepartementet vil lage loven selv uten å nedsette et eksternt ekspertutvalg for å gjøre jobben.

Politiet bekrefter at norsk kvinne ble drept i galleriet

Berlin (NTB): Tysk påtalemyndighet bekrefter at den norske kvinnen som ble funnet død i Berlin, ble drept i kunstgalleriet som den ettersøkte chileneren drev.

Norsk firma trekkes inn i brasiliansk korrupsjonssak

Oslo (NTB): Det norske selskapet Sevan Marine har innledet gransking etter at det er trukket inn i den store korrupsjonsskandalen rundt det brasilianske oljeselskapet Petrobras, skriver Dagens Næringsliv.

Prøveprosjekt med el-busser i Oslo

Oslo (NTB): Innen 2025 skal 60 prosent av bussene i Oslo være elektriske. De første kan komme neste år som ledd i et prøveprosjekt i samarbeid med London.

Gardermoen bygges ut for å ta verdens største fly

Oslo (NTB): Oslo Lufthavn skal bygges ut for å kunne ta imot verdens største passasjerfly, Airbus A380.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis