Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Leses nå:
Siste nytt

MDG: – Obama tar feil

Oslo (NTB): Barack Obama tar feil når han påstår at klimaproblemet ville vært løst dersom flere land var som Norge, mener Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.

83 døde i trafikken hittil i år

Oslo (NTB): I løpet av årets åtte første måneder har 83 personer mistet livet på norske veier. 20 av dem kjørte motorsykkel.

Folkerettsjurist: Dublin-avtalen er misforstått

Oslo (NTB): Oppfatningen om at flyktninger ifølge Dublin-avtalen skal sendes tilbake til det europeiske landet man først ble registrert i, bygger på en myte, mener folkerettsjurist.

Politiet ber om fortsatt fengsling i Kristin-saken

Larvik (NTB): Påtalemyndigheten vil be om fengsling i fire nye uker for 38-åring som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannesen.

Filmbransjen saksøker nettleverandører og piratnettsteder

Oslo (NTB): Norsk filmbransje har sammen med de største, internasjonale produsentselskapene saksøkt norske internettleverandører og piratnettsteder.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis