Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Dykkere inn i leting etter savnet kvinne i Moss

Moss (NTB): Dykkere fra brannvesenet er satt inn i letingen etter den 25 år gamle kvinnen som er savnet fra i Moss. Det er funnet klær som kan tilhøre den savnede.

Oslo Børs: Ukeslutt på stedet hvil

Oslo (NTB): Hovedindeksen på Oslo Børs avsluttet uka med et samlet verdifall på 0,08 prosent til 642,24 poeng fredag.

Lokførerne kan trappe opp streiken i neste uke

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Et eventuelt varsel om opptrapping av togstreiken vil tidligst komme neste uke. Det er klart etter at streikekomiteen i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) fredag drøftet ytterligere opptrapping.

Fortsatt datatrøbbel for politiet

Oslo (NTB): I godt over tre døgn har politiet hatt trøbbel med tilgang til straffesaksregisteret. Fredag kom en midlertidig løsning på plass, men trolig vil problemet bli langvarig.

Dronning Sonja Kunststall åpner i Slottets gamle stallbygninger

Oslo (NTB): En helt ny del av Slottet blir tilgjengelig for publikum i anledning dronning Sonjas 80-årsdag neste sommer. Da åpner Dronning Sonja Kunststall i de gamle stallbygningene i Slottsparken.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis