Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Siste nytt

Tre personer siktet for væpnet ran i Kristiansand

Kristiansand (NTB): Tre personer – alle kjenninger av politiet – er siktet for væpnet ran av en 31-årig mann i leiligheten hans i Kristiansand.

Mann skadd i mikroflystyrt i Østfold

Halden (NTB): En mann fikk bruddskader da mikroflyet han fløy, styrtet ved Svalerødkilen i Halden søndag. Han var alene om bord.

Mann innlagt på psykiatrisk etter skyting på sykehus

Stavanger (NTB): Den 35 år gamle mannen som avfyrte et skudd inne på Stavanger universitetssjukehus (SUS), er innlagt på sykehusets psykiatriske avdeling.

Kongen og statsministeren feiret Prøysen

Oslo (NTB): Med både kong Harald og statsminister Erna Solberg (H) til stede ble Prøysenåret avsluttet med festforestilling i Det Norske Teatret søndag.

Kronprinsparet deltok i feiring av nye statsborgere

Oslo (NTB): 399 nye norske statsborgere ble ønsket velkommen under en seremoni i Oslo rådhus søndag. Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland deltok i feiringen.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis