Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Siste nytt

Mann alvorlig skadd etter vold i Nordreisa

Storslett (NTB): En person er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse etter at en mann fikk alvorlige hodeskader i Nordreisa i Troms natt til fredag.

Fem skadd i beltevognsulykke i Troms

Balsfjord (NTB): Tre personer er sendt til sykehus og to til sykestue etter at en militær beltevogn kjørte av veien under en øvelse ved Skjold i Troms natt til fredag.

Nobelprisvinner til Norad-konferansen

Oslo (NTB): En av årets fredsprisvinnere, Kailash Satyarthi, deltar på Norad-konferansen i Oslo 11. desember.

22 personer evakuert på grunn av brann i Oslo

Oslo (NTB): En person er sendt til Ullevål sykehus med røykskader, og 22 personer er evakuert som følge av en brann i et bolighus i Kjelsåsveien i Oslo.

Rekordstort EU-nei i befolkningen

Oslo (NTB): 20 år etter forrige avstemning om medlemskap i EU er nei-flertallet større enn noensinne. Hele 74 prosent sier nei i en ny meningsmåling.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis