Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Leses nå:
Siste nytt

Strandet hval i Rogaland blir trolig liggende over natten

Sola (NTB): Den døde hvalen som strandet på Hellestøstranden i Sola blir trolig liggende til mandag før den blir fraktet bort.

Ferge på grunn i Nordland

Lurøy (NTB): En ferge med 26 personer om bord som gikk på grunn i Nord-Solvær søndag kveld, tok seg til kai. Det er ikke meldt om personskader.

MDG-politiker trekker seg etter narkotikasiktelse

Oslo (NTB): En av MDGs førstekandidater som er siktet for brudd på narkotikalovgivningen, trekker seg fra sitt verv i partiet. Han innrømmer å ha oppbevart marihuana hjemme.

– Syrere har lavere utdanningsnivå enn forventet

Oslo (NTB): Flere av de syriske flyktningene som har ankommet Norge har lavere utdanningsnivå enn forventet, viser nye tall fra SSB.

Trolig over 600 nye mottaksplasser i Rogaland

Stavanger (NTB): I desember kan det flytte inn 660 asylsøkere i mottak i Stryn, Odda, Sauda og Stavanger. Men UDI mener behovet for mottaksplasser er langt større.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis