Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Siste nytt

KrF protesterer mot mer søndagshandel

Oslo (NTB:) Regjeringen har pådratt seg KrFs vrede ved inngangen til påskeferie. Forslaget om søndagsåpne butikker provoserer samarbeidspartiet.

Tiltalt for drap, likskjending og trusler i Øyer

Lillehammer (NTB): Riksadvokaten har tiltalt Kim Andreas Kristiansen for drap og likskjending av stefaren Bjarte Hansen (58) i Øyer i Oppland i august i fjor.

Todelt forslag om søndagsåpne butikker lagt fram

Oslo (NTB): Regjeringen ønsker søndagsåpne butikker, men åpner også for et forslag der kommunene selv skal få bestemme. Forslaget sendes nå på høring.

Høie vil la leger jobbe til de er 80 år

Oslo (NTB): I dag får helsepersonell jobbe til de er 75 år. Grensen bør heves til 80 år, mener helseminister Bent Høie (H).

Dommen i hundedrapssaken ankes

Moss (NTB): Både den tiltalte og aktoratet anker dommen i hundedrapssaken. I Moss tingrett ble den 29-årige mannen dømt til et halvt års fengsel for å ha druknet en hund bundet til en betongblokk.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis