Tips oss

Kvinner tar de fleste jobbene i det offentlige

Oslo (NTB): Selv om flere kvinner tar høyere utdanning, blir det stadig flere kvinner i offentlig sektor. Fortsatt er det i hovedsak mennene som fyller arbeidsplassene i det private, viser en undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Til tross for at en rekke tiltak er satt inn de seneste åra, går utviklingen i mer tradisjonell retning, fastslås det i rapporten fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som er laget på oppdrag for LO og NHO, skriver Dagsavisen.

Mens seks av ti arbeidstakere i offentlig sektor var kvinner i 1991, var tallet økt til sju av ti i 2009. Kvinneandelen i privat sektor gikk ned i samme periode fra 38 til 36,3 prosent. Flere av kvinnene som får seg jobb i privat sektor, bytter til det offentlige når de får barn.

Undersøkelsen viser dessuten at flere menn enn kvinner med samme utdanning begynner i privat sektor og blir oftere ledere. Ifølge Dagsavisen kalles kvinner oftere inn til intervju i offentlig sektor, noe som betyr at det ikke bare er kvinner som er tiltrukket av det offentlige. Det offentlige er også tiltrukket av kvinner.

Selv om tallene i undersøkelsen er fra 2009, gir ferskere tall fra Statistisk sentralbyrå ingen grunn til å tro at utviklingen har snudd, sier forsker og rapportforfatter Liza Reisel. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Siste nytt

To menn siktet for voldtekt av 18-årig kvinne i Oslo

Oslo (NTB): To menn i 20-årene er siktet for voldtekt av en 18-årig kvinne i en leilighet i Oslo. Politiet rykket ut til stedet etter melding om slåssing og støy.

Zero: – Godt nytt for elbilsuksessen

Oslo (NTB): Zero gleder seg over den nye avtalen om elbiler. – Endringene gjør det mulig å ikke bare videreføre elbilsuksessen, men å øke farten i overgangen til nullutslippsbiler, mener miljøstiftelsen.

VG den store vinneren under Årets Mediepriser

Bergen (NTB): VG gjorde nærmest rent bord når det gjaldt de store utmerkelsene under Årets Mediepriser. Mediehuset hentet hjem prisene for Årets avis og Årets nettsted.

Språkpris til VGs Truls Dæhli

Bergen (NTB): Sportsjournalist og kommentator Truls Dæhli i VG er tildelt NTBs språkpris. Han er et forbilde for sportsjournalister, mener juryen.

Elbilene kan miste flere fordeler

Oslo (NTB-Mats Rønning): Regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre er enige om å holde avgiftsfordelene for elbiler uendret ut 2017. Men deretter kan en rekke privilegier ryke.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis

Snart start

Under onsdagens ekstraordinære kommunestyremøte i Skjervøy ble detaljreguleringsplanen for Langbakken vedtatt. – Jeg er svært glad, sier Torgeir Johnsen.

SAMUELSEN STÅR ØVERST PÅ "FELLESLISTA":

Utfordrer rådslederen

Støtter bokprosjekt

Bokprosjektet ”De glade 50-årene - barndomsminner fra Lyngen” får 10.000 kroner i støtte fra levekårsutvalget i Lyngen.