Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Fare for filmstreik

Oslo (NTB): Norske film- og TV-arbeidere kan bli tatt ut i streik etter brudd i forhandlinger om opphavsrett og overtidsbetaling.

Mann kritisk skadd i ulykke i tunnel i Hordaland

Bergen (NTB): En mann er kritisk skadd etter å ha kjørt i fjellveggen i Knappetunnelen i Hordaland natt til tirsdag. Nordgående løp i tunnelen er stengt for trafikk mens opprydningsarbeidet pågår.

– SMS hindret regjeringskrise for Frp

Oslo (NTB): En tekstmelding under Framskrittspartiets gruppemøte kan ha forhindret at det ble et ekstraordinært landsstyremøte om partiets regjeringsdeltakelse, ifølge en ny bok.

KrF og KrFU uenige om abort

Oslo (NTB): KrFs ungdomsparti vil avlyse moderpartiets kamp mot selvbestemt abort, men nestleder Olaug Bollestad i KrF avviser at det kan bli aktuelt.

Mann pågrepet etter vold i Porsgrunn

Porsgrunn (NTB): En 25 år gammel mann er pågrepet etter å ha utøvd vold mot en 29 år gammel mann i Porsgrunn natt til tirsdag. Ifølge et vitne sparket han mannen som lå nede.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis