Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Siste nytt

Kjerstin Askholt ny sysselmann

Oslo (NTB): Kjerstin Askholt (53) er utnevnt til sysselmann på Svalbard for en åremålsperiode på tre år.

Både opp og ned på Oslo Børs

Oslo (NTB): Det var til dels store utslag for de mest omsatte aksjene på Oslo Børs fredag formiddag, men i sum var det liten endring. Hovedindeksen lå etter en drøy time på 644,8 poeng – ned 0,1 prosent.

Djupedal vrakes som fylkesmann i Agder

Oslo (NTB): Nåværende fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, vrakes når Agder-fylkene får felles fylkesmann. Stillingen går til Trondheim-rådmann Stein A. Ytterdahl, ifølge Dagens Næringsliv.

88.000 arbeidsledige og på tiltak

Oslo (NTB): Nye tall fra Nav viser en liten økning på 200 helt arbeidsledige i mai og 2.500 flere enn for ett år siden.

Krever nær 25 millioner kroner for tapt barndom

Sandefjord (NTB): Mandag starter rettssaken der fem søsken har stevnet Sandefjord kommune for omsorgssvikt. De krever nærmere 25 millioner kroner i erstatning.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis