Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Siste nytt

Full etterforskning av mistenkelig dødsfall i Ålesund

Ålesund/Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Politiet i Ålesund har satt inn store ressurser etter at det ble funnet en død person i en bolig i Spjelkavik der det var et branntilløp tirsdag ettermiddag.

Oslo Børs gikk som en kule

Oslo (NTB): Høyere oljepris bidro til at Oslo Børs og flere av selskapene der gikk solid opp tirsdag. Hovedindeksen endte opp 3,4 prosent til 567,12 poeng og har tatt igjen alt som er tapt den siste uken.

Drapssiktet eks-stefar nekter skyld

Bergen (NTB): Mannen (32) som er siktet for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011, nekter straffskyld og sier han ikke har noe med dødsfallet å gjøre.

KrF vil ikke endre tollgrensen for import

Oslo (NTB): Regjeringens støtteparti KrF ønsker ikke at taket for tollfri import skal bli hevet fra 200 til 500 kroner, slik regjeringen foreslår i sitt budsjett for neste år.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis