Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Siste nytt

Oppgang på urolig børs

Oslo (NTB): Oslo Børs åpnet i pluss, men utviklet seg noe ujevnt torsdag formiddag. Etter en drøy halvtime var hovedindeksen opp 0,2 prosent til 630,76 poeng.

Det norske vurderer rettssak etter Sverdrup-fordeling

Oslo (NTB-Steinar Rostad Breivik): Det norske oljeselskap er ikke fornøyd med fordelingen av forekomstene fra Johan Sverdrup-feltet. Nå vurderer selskapet å trekke staten inn for retten.

Jente (15) omkom i bilulykke i Østfold

Mysen (NTB): En 15 år gammel jente omkom i en frontkollisjon ved Mysen i Eidsberg kommune i Østfold ved midnatt natt til torsdag. Føreren av bilen er fløyet til sykehus.

Nær dobling av utgifter til bistandsadvokater og tolker

Trondheim (NTB): I løpet av seks år har domstolenes utgifter til bistandsadvokater og tolker nesten doblet seg til 260 millioner kroner, viser tall fra Domstoladministrasjonen.

135 evakuert etter garasjebrann i Bergen

Bergen (NTB): Kraftig røykutvikling i et garasjeanlegg førte til at 135 beboere i Klauvsteinen i Bergen måtte evakueres fra boligene sine natt til torsdag.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis