Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Tenåringer pågrepet etter biljakt i Troms

Tromsø (NTB): Politiet måtte ta i bruk spikermatte for å stanse en bil de hadde jaktet på i mange mil i Troms natt til lørdag.

Mann omkom i ATV-ulykke i Kvinesdal

Liknes (NTB): En 39 år gammel mann mistet livet da han kjørte av veien på en firehjuling ved Ytre Haugland i Kvinesdal i Vest-Agder.

PSTs protester mot gangbro førte ikke fram

Oslo (NTB): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) motsatte seg byggingen av en gangbro utenfor hovedkvarteret i Nydalen i Oslo, men frykten for spionasje fra den nye skoleveien, ble ikke hørt.

Mann alvorlig skadd i trafikkulykke ved Haugesund

Haugesund (NTB): En mann i 20-årene ble funnet alvorlig skadd utenfor en bil på fylkesvei 47 ved Hagland nord for Haugesund natt til lørdag.

16-åring pågrepet etter knivstikking i Oslo

Oslo (NTB): En 16 år gammel gutt er pågrepet, mistenkt for å ha vært med på knivstikkingen av en mann på Galgeberg i Oslo natt til lørdag.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis