Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Siste nytt

En skadd, en savnet i Romerike-brann

Løken (NTB): En person er funnet skadd etter en boligbrann på Løken i Aurskog-Høland på Romerike tirsdag kveld.

Mann alvorlig skadd etter å ha ligget livløs i Drammenselva

Drammen (NTB): En 50 år gammel mann fra Drammen som ble funnet livløs i elva ved Drammen camping tirsdag, er alvorlig skadd.

To omkom i trafikkulykke på E6 i Gudbrandsdalen

Harpefoss (NTB): En mann og en kvinne er bekreftet omkommet etter at en motorsykkel og en bobil kolliderte på E6 rett sør for Harpefoss i Gudbrandsdalen tirsdag ettermiddag.

Anundsen: – Faren er ikke over

Oslo (NTB): Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at faren for terroranslag mot Norge ikke er over. Situasjonen er fortsatt alvorlig og uavklart, selv om bildet anses som noe mindre truende.

Tre omkom og en kritisk skadd i Namsskogan-ulykken

Trones/Oslo (NTB-Anniken Celine Berger og Tonje Paulsen Solem): Tre passasjerer omkom og tilstanden er kritisk for en mann etter at en turbuss med 17 sveitsere om bord kjørte av E6 i Namsskogan tirsdag.