Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Leses nå:
Siste nytt

I dag blir det strengere grensekontroll

Oslo (NTB): Fra og med i dag blir det flere tjenestemenn på grenseovergangene og identitetskontroll på alle ferjer til Norge. Målet er å redusere tilstrømmingen av asylsøkere til landet.

Truet med maskinpistol for å avslutte festen

Trondheim (NTB): Politiet i Trondheim beslagla natt til torsdag en maskinpistol etter at den ble brukt til å true fram en avslutning på et nachspiel.

Asylsøkerbarn langt dyrere i Norge enn i Sverige

Oslo (NTB): En enslig mindreårig asylsøker som venter på opphold, koster 2 millioner kroner i året. I Sverige er systemet annerledes og kostnaden langt under halvparten, 800.000 kroner.

Rederi tapte søksmål mot Forsvaret

Bergen (NTB): Rederiet som står for den tekniske driften av fire marine- og kystvaktskip, saksøkte Forsvaret for rundt 10 millioner til dekning av ekstra utgifter, men tapte i tingretten.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis