Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Siste nytt

Rekkehus totalskadd i brann i Bremanger – fire til sykehus

Svelgen (NTB): Brannvesenet var fredag kveld i ferd med å få kontroll på en brann i flere rekkehusleiligheter i Svelgen i Bremanger. Fire personer ble sendt til sykehus med røykskader.

Oslo lufthavn håper flygninger går som normalt lørdag

Gardermoen/Oslo (NTB-Hege Wallenius og Alexander Vestrum): De fleste passasjerene hadde fredag kveld fått reist fra Oslo lufthavn. Men fortsatt manglet en del bagasjen sin som følge av store forsinkelser og kanselleringer på en av årets største utreisedager.

– Biskop kjente til medlemsregistrering

Oslo (NTB): Interne dokumenter fra Oslo katolske bispedømme (OKB) viser ifølge Vårt Land at biskop Bernt Eidsvig visste om medlemsregistersaken i mars 2012, flere måneder tidligere enn det OKB har oppgitt i sin egen rapport om saken.

Mann dømt for voldtekt av ekssamboer

Bodø (NTB): En mann i slutten av 30-årene er i Hålogaland lagmannsrett dømt til åtte års fengsel for psykisk mishandling og voldtekt av sin tidligere samboer, samt vold mot et av sine barn.

Frp-politiker vil ta opp snøkaoset med samferdselsministeren

Tromsø (NTB): – Det kan ikke være slik at hele Norge stopper opp på grunn av snøfall, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp), som vil ta opp saken med samferdselsministeren.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis