Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Norge én plass ned på likestillingsbarometer

Oslo (NTB): Norge har rykket ned fra andre- til tredjeplass på World Economic Forums globale likestillingsbarometer. Norden besitter alle pallplassene.

Kronprinsen oppgir sin private formue

Ålesund (NTB): Offentligheten har ikke innsyn i kronprins Haakons private formue, men nå letter han på sløret etter å ha fått spørsmål fra Dagbladet.

Norsk bedrift får stor kleskontrakt med NATO

Bergen (NTB): Janusfabrikken utenfor Bergen har sikret seg en kontrakt for å levere blant annet ullundertøy til NATO i minst tre år.

ESA åpner sak mot Norge om pendlerregler

Oslo (NTB): EFTAs overvåkingsorgan ESA åpner sak mot Norge for å få slutt på kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i enkelte bransjer.

Moderat skadd i kollisjon med lastebil

Hamar (NTB): To menn ble sittende fastklemt i en personbil etter en kollisjon med en lastebil på fylkesvei 24 i Hedmark. Den 35 år gamle passasjeren er innlagt på Ullevål sykehus med moderate skader.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis