Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:
Leses nå:
Siste nytt

Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

Oslo (NTB-Bibiana Piene): KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke ut med hva han selv mener om kirkelig vigsel av likekjønnede. Saken er den største striden i årets kirkevalg.

Sørlandsbanen åpnes delvis

Kristiansand (NTB): Arbeidene på Sørlandsbanen blir ferdige torsdag kveld, men trafikken vil ikke gå som normalt før fredag morgen, opplyser Jernbaneverket.

Opptil 150 mister jobben i gruvene på Svalbard

Longyearbyen (NTB): Styret i gruveselskapet Store Norske på Svalbard slår fast at forutsetningene for videre drift krever en bemanningsreduksjon på inntil 150 personer.

Oljeprisen og Oslo Børs solid opp

Oslo (NTB): Oljeprisen steg og i takt med den også de fleste selskapene på Oslo Børs torsdag. Da handelen stengte, lå hovedindeksen på 597,13 poeng, opp 2,56 prosent.

Tinnsjøen vil stige minst 20 centimeter

Notodden (NTB): Øst-Telemark brukseierforening melder at Tinnsjøen vil øke med minst 20 centimeter. Vannet vil overstige høyeste regulerte vannstand, og folk bes om å sikre eiendeler i nærheten.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis