Tips oss

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Seier til LO i verftssaken

Oslo (NTB): Rettigheter i tariffavtalen i verftsindustrien gjelder også for tilreisende arbeidere uten avtale, fastslår Høyesterett som dermed gir LO og Staten medhold i den årelange striden med NHO og norske verft.

Arbeidstakerorganisasjonen NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

LO har på sin side fastholdt at allmenngjøring er et viktig vern mot sosial dumping.

Høyesteretts enstemmige avgjørelse kom etter at LO og Staten tidligere har fått medhold i tingretten og i lagmannsretten.

I høyesterettsdommen tirsdag heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring. (©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Innfløkt kontraktkabal for Norwegian-fly i sommer

Oslo (NTB): Flyselskapet Norwegian har lagt en intrikat femdobbel kontraktkabal over tre land for ett og samme fly for å dekke over pilotmangel i sommer.

Widerøe forsikrer passasjerene: – Vi har nok fuel

Tromsø (NTB): Flyselskapet Widerøe toner kraftig ned konsekvensene av drivstoffstreiken ved flyplassen i Tromsø. – Vi har fuel nok, forsikrer informasjonssjef Catharina Solli.

Storbank: – Norsk BNP-vekst ned 0,3 prosentpoeng

Oslo (NTB): Norge slipper ikke unna den økonomiske oppbremsingen som følge av britenes EU-avvisning. Storbanken Goldman Sachs reduserer sitt vekstanslag for neste år med 0,3 prosentpoeng.

Ganske mye regn og ustabilt vær i vente

Oslo (NTB): Mange fikk føle sommerværets avbrudd da det kom om over 30 millimeter regn mange steder på Østlandet søndag. Men i Nord-Norge lyser solen.

25-åring lå bevisstløs i blodpøl – voldsmann på frifot

Notodden (NTB): Politiet mistenker en konkret person etter at en 25 år gammel mann med ble funnet bevisstøs i en blodpøl i Notodden natt til søndag.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis