Klimaskeptikeren Scott Pruitt, som Donald Trump har utnevnt til leder for USAs miljødirektorat EPA, fikk applaus da han nylig besøkte et kullselskap i Pennsylvania. Produksjon av kullkraft er en av de største kildene til utslipp av klimagasser. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB scanpix

Klimaskeptikeren Scott Pruitt, som Donald Trump har utnevnt til leder for USAs miljødirektorat EPA, fikk applaus da han nylig besøkte et kullselskap i Pennsylvania. Produksjon av kullkraft er en av de største kildene til utslipp av klimagasser. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB scanpix

Forsker: – Klimaendringene årsak til unormal varme i mars

Den globale temperaturen i mars var den høyeste som noen gang er målt i et år uten værfenomenet El Niño. Årsaken er klimaendringene, fastslår forsker.

Forrige måned ble bare slått av mars 2016 – da været over store deler av kloden var preget av en kraftig El Niño. Fenomenet fører blant annet til varmere vær mange steder i verden.

Mens El Niño er en naturlig svingning i værforholdene på jorda, er de langsiktige klimaendringene med svært høy sannsynlighet menneskeskapte.

– Vi kommer til å fortsette å oppleve varmerekorder resten av vår levetid, sier klimaforsker Andrew Dessler ved universitetet A&M i Texas.

1 grad over normalen

Det er vanlig at temperaturene synker noe i etterkant av en El Niño. Men i mars i år var den globale gjennomsnittstemperaturen over 1 grad høyere enn snittet for 1900-tallet, ifølge den amerikanske forskningsetaten NOAA.

Forskerne har aldri tidligere registrert at denne grensen er blitt brutt uten at temperaturene har vært løftet av en El Niño.

– Årsaken er utelukkende klimaendringer, sier Ahira Sanchez-Lugo fra NOAA.

Samtidig som temperaturene er unormalt høye, er utbredelsen av sjøisen i Arktis og Antarktis rekordlav.

Trump vil kutte forskning

Også januar og februar var svært varme måneder. Og både i 2016 og 2015 ble det satt nye globale temperaturrekorder.

– Hvis El Niño hadde vært den viktigste årsaken til rekordvarmen, hadde de tre første månedene i år garantert ikke vært like varme, sier forsker Zeke Hausfather fra universitetet i Berkeley.

Regjeringen til president Donald Trump har foreslått store kutt i klimaforskningen som utføres av NOAA og romfartsorganisasjonen NASA. Trump ønsker også å fjerne svært mange av USAs tiltak for å bekjempe klimaendringene.

I løpet av en drøy måned er det ventet at presidenten vil avgjøre om han vil trekke USA fra den globale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris.

(©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

USA tror Syria planlegger nytt kjemisk angrep 

Pressetalsmann Sean Spicer ved Det hvite hus sier USA har mulig bevis for at Syria forbereder enda et angrep med kjemiske våpen.

Minst tre mål på Gaza truffet i israelsk luftangrep

Timer etter at en rakett fra Gaza ble avfyrt mot Israel, angrep to israelske fly flere palestinske mål natt til tirsdag. 

Verdens befolkning misliker Trumps politikk 

Bare 22 prosent av befolkningen i 37 land i en verdensomspennende undersøkelse har tro på USAs president Donald Trump. 

Riksadvokaten i Brasil anklager president for korrupsjon

Kongressen i Brasil vurderer rettssak mot president Michel Temer etter at riksadvokaten i Brasil formelt har anklaget ham for korrupsjon. 

Trump: USAs bånd til India har aldri vært sterkere

Tonen mellom USAs president Donald Trump og Indias statsminister Narendra Modi var svært gemyttlig under deres første møte mandag.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis