Generalsekretær Margaret Chan i Verdens helseorganisasjon under et møte i Genève onsdag. Foto: AP/Martial Trezzini/Keystone / NTB scanpix

Generalsekretær Margaret Chan i Verdens helseorganisasjon under et møte i Genève onsdag. Foto: AP/Martial Trezzini/Keystone / NTB scanpix

WHO: 325 millioner mennesker smittet av hepatitt B eller C

Om lag 325 millioner mennesker lever med hepatitt B eller C, men få er klar over at de er smittet av viruset, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

I den siste rapporten om hepatitt beskrives situasjonen som en stor helsetrussel som trenger umiddelbare tiltak. I 2015 døde 1,34 millioner mennesker av hepatitt, omtrent like mange som døde av hiv og tuberkulose.

Men i motsetning til hiv og tuberkulose, øker antallet dødsfall som følge av hepatittvirus. Dødeligheten har økt med 22 prosent fra 2000 til 2014, ifølge WHO.

Hepatittsmitte er ofte symptomfri, men typene B og C kan føre til alvorlig leverskade og kreft hvis tilstanden forblir ubehandlet.

– Flere millioner mennesker risikerer en sakte utvikling av kronisk leversykdom, kreft og død, fastslår helseorganisasjonen i en uttalelse.

Hepatitt B er mest utbredt i stillehavsland som Kina og Malaysia og i det sørøstlige Asia. Det er anslått at 115 millioner mennesker er smittet i disse områdene. I Afrika antar WHO at om lag 60 millioner mennesker er smittet.

Hepatitt C, som oftest rammer stoffmisbrukere, er det ikke utviklet noen vaksine for. WHO anslår at om lag 14 millioner er smittet av hepatitt C i Europa og 15 millioner i landene øst i Middelhavet.

WHO jobber nå med et program som har som mål å behandle 80 prosent av de smittede på verdensbasis innen 2030.

(©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Russisk opposisjonsleder på sykehus 

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj ble torsdag behandlet på sykehus for øyeskader etter et overfall.

Demonstranter stormet parlamentet i Makedonia

Makedonias opposisjonsleder er blant minst ti personer som skal ha blitt skadd da demonstranter trengte seg inn i nasjonalforsamlingen i Skopje torsdag kveld.

Medier: Israel skjøt ned drone over Golanhøydene

Israels rakettforsvarssystem har stanset det som ifølge israelske medier trolig var et førerløst syrisk fly over Golanhøydene.

Tyrkias valgkommisjon bekrefter resultatet av folkeavstemningen

51,41 prosent stemte for å endre grunnloven i Tyrkia i folkeavstemningen tidligere denne måneden, ifølge valgkommisjonen i landet.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis