Generalsekretær Margaret Chan i Verdens helseorganisasjon under et møte i Genève onsdag. Foto: AP/Martial Trezzini/Keystone / NTB scanpix

Generalsekretær Margaret Chan i Verdens helseorganisasjon under et møte i Genève onsdag. Foto: AP/Martial Trezzini/Keystone / NTB scanpix

WHO: 325 millioner mennesker smittet av hepatitt B eller C

Om lag 325 millioner mennesker lever med hepatitt B eller C, men få er klar over at de er smittet av viruset, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

I den siste rapporten om hepatitt beskrives situasjonen som en stor helsetrussel som trenger umiddelbare tiltak. I 2015 døde 1,34 millioner mennesker av hepatitt, omtrent like mange som døde av hiv og tuberkulose.

Men i motsetning til hiv og tuberkulose, øker antallet dødsfall som følge av hepatittvirus. Dødeligheten har økt med 22 prosent fra 2000 til 2014, ifølge WHO.

Hepatittsmitte er ofte symptomfri, men typene B og C kan føre til alvorlig leverskade og kreft hvis tilstanden forblir ubehandlet.

– Flere millioner mennesker risikerer en sakte utvikling av kronisk leversykdom, kreft og død, fastslår helseorganisasjonen i en uttalelse.

Hepatitt B er mest utbredt i stillehavsland som Kina og Malaysia og i det sørøstlige Asia. Det er anslått at 115 millioner mennesker er smittet i disse områdene. I Afrika antar WHO at om lag 60 millioner mennesker er smittet.

Hepatitt C, som oftest rammer stoffmisbrukere, er det ikke utviklet noen vaksine for. WHO anslår at om lag 14 millioner er smittet av hepatitt C i Europa og 15 millioner i landene øst i Middelhavet.

WHO jobber nå med et program som har som mål å behandle 80 prosent av de smittede på verdensbasis innen 2030.

(©NTB)

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

USA ber Kina gi Liu Xiaobo bevegelsesfrihet

USA ber Kina la Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobo og kona hans få bevege seg fritt og la ham selv velge leger etter at han er flyttet fra fengsel til sykehus.

Minst tre mål på Gaza truffet i israelsk luftangrep

Timer etter at en rakett fra Gaza ble avfyrt mot Israel, angrep to israelske fly flere palestinske mål natt til tirsdag. 

Verdens befolkning misliker Trumps politikk 

Bare 22 prosent av befolkningen i 37 land i en verdensomspennende undersøkelse har tro på USAs president Donald Trump. 

Riksadvokaten i Brasil anklager president for korrupsjon

Kongressen i Brasil vurderer rettssak mot president Michel Temer etter at riksadvokaten i Brasil formelt har anklaget ham for korrupsjon. 

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis