Seniorrådgiver i NVE, Roald Elvenes forteller at Området under Oksfjellet vil bli sikret mot steinsprang, og at arbeidet med sikringstiltakene vil påbegynne når ferdselsforbudet er opphevet.

- Skredvollene er dimensjonert til å stå i mot slike steinsprang, og skal sikre driftsbygning og boliger mot ras, forteller han til Framtid i Nord.

Mye sprekker

Arbeidet vil fortsette etter at det ventede steinblokken på omkring 10 000 kubikkmeter har rast ut, geologer har gjort sine vurderinger og politiet opphevet ferdeselsforbudet i området.

Grunnen til at det er svært viktig å få på plass skredvollen ved Holmen, er ifølge seniorrådgiveren faren for nye fjellskred og steinsprang fra Oksfjellet.

- Det er mye sprekker i Oksfjellet, og større steinsprang vil man kunne forvente i fremtiden, påpeker han.

Følg Oksfjellet live her!

Fortsatt ustabilt

Da Framtid i Nord pratet med NVE klokken 15:30, kunne de fortelle at bevegelsene fortsatt er stor, men at det har avtatt noe.

- Etter at det beveget seg med en fart på 3 centimeter per døgn natt til fredag, har bevegelsene variert mellom 80 centimeter per dag, til nå 30 centimeter per dag, opplyser seniorrådgiver Bernt Lyngstad i NVE.

Rast ut

De får nå nøyaktige målinger ned på millimeternivå hver andre minutt, og har dermed også kontinuerlige målinger på bevegelsene.

Men både han og Elvenes sier at selv om det høyst sannsynlig vil rase ut, så er det vanskelig å kunne fastslå eksakt tidspunkt.

- Foten under steinblokka er rast ut, men vi vet ikke hvordan det ser ut ellers rundt blokken, forklarer Elvenes.

Unik mulighet

Men om det skjer i dag, eller om tre uker, så er det en unik mulighet for NVE å få ny erfaring og kunnskap om steinsprang og fjellskred. Elvenes forteller at det er første gang at direktorateter i ferd med å følge et skred og de prosesser som førte til at skredet ble utløst.

STARTET SIKRINGEN: Roald Elvenes og NVE er i gang med å sikre området ved Oksfjellet mot steinsprang. Foto: Jan Arild Hansen