I løpet av natten har bevegelsene på den 10 – 12 000 kubikkmeter store steinblokken stabilisert seg på om lag 6-7 cm per døgn.

Men sjefsgeolog Lars Harald Blikra fra NVE, sier til Framtid i Nord at rasfaren på ingen måte er avtagende.

- Fortsatt er det store bevegelser, og alt av stein rundt det ustabile partiet er rensket, forklarer han.

Stans i steinsprang

Det siste er også sjefsgeologen sin forklaring på at steinsprang rundt det ustabile partiet er stanset opp. Blikra forklarer videre at det  kan virke som at steinblokken har funnet et nytt forankring i underlaget, men at så lenge det er så store bevegelse, så er det en indikasjon på at raset vil komme.

- Men å kunne si noe mer eksakt er umulig, tilføyer han.

LIVESENDING: Følg Oksfjellet direkte her!

Unike målinger

Ifølge Blikra er det høyst uvanlig og unikt både nasjonalt og internasjonalt at NVE har klart å måle så store bevegelser på et fjellparti slik det er blitt gjort torsdag og fredag. Natt til torsdag ble det målt bevegelse på over tre meter per døgn, og gjennom hele fredagen lå bevegelsene mellom 30  - 90 cm per døgn.

- Tidligere erfaringer fra andre steinras blant annet i Italia har også vist først store bevegelser for så å flate noe ut, før steinmasser har rast ned fjellsider. Blikra viser blant annet til  fjellskredet Piave, i Nord-Italia i 1963 hvor 200 millioner kubikkmeter fjell raste ut og en flodbølge på 100 meter slo over den 266 meter høye Vaiont-demningen. Over 200 meter mennesker omkom.