Regjeringen har som bebudet for noen dager siden valgt å kutte den såkalte knutepunktordningen for festivaler. Selv om all støtte videreføres på dagens nivå i 2016, hvilket vil si at Riddu Riddu-festivalen i Kåfjord får 2,2 millioner kroner også til neste år, så overføres 13 av 16 knutepunktfestivaler, inkludert Riddu, til Norsk kulturråd.

Styreleder Christina Henriksen i Riddu Riddu, forteller at det foreløpig er uklart hva dette vil ha å si for festivalen.

- Vi er veldig spent på hvordan kulturrådet har tenkt å gjøre dette, hva de ser for seg og hvordan midler som fører med fra dagens ordning, sier hun.

Henriksen forteller at slik det er per i dag - bevilger kulturrådet statlige midler til festivaler i hele landet gjennom en ordning der alle festivaler som ikke er knutepunktfestival søker hvert år. Signalene festivalen har fått fra kulturrådet er at denne ordningen skal videreutvikles.

- De vil nå plutselig få 13 festivaler, hvor noen av festivalene har et ganske mye høyere budsjett enn de festivalene som per i dag mottar støtte, sier Henriksen.

Forutsigbarhet

Om dette betyr mindre å rutte med for Riddu Riddu er vanskelig å si.

- Vi må jo søke om midler og det er aldri gitt hvor mye vi får, men samtidig har kulturrådet i mange år vært opptatt av forutsigbarhet for festivalene. Ser man på festivalstøtten som fordeles hvert år, er det festivaler som ligger ganske høyt oppe på budsjettnivå i ordningen, sier styrelederen.

Dette er festivaler som ligger på omtrent det nivået Riddu Riddu ligger per i dag.

- De har ligget på et ganske høyt nivå over mange år og har etterhvert også oppnått i hvertfall to år i festivalstøtte. Gjennom dialog med kulturrådet og festivalene, har det kommet fram at det er behov for forutsigbarhet. Så det trenger ikke automatisk å bli en halvvering av bevilgninger, men det er klart at det er en annerkjennelse også som ligger i den statusen som knutepunktfestivaler har hatt, og som har bidratt til å utløse midler fra andre finansiører, sier Henriksen.

Ikke uventet

Styrelederen forteller at festivalen i første omgang vil prøve å få en bedre oversikt over hva skiftet vil innebære i praksis.

- Men festivalen består og vi har full trøkk fremover. Vi må bare finne løsninger på andre vis enn vi har gjort de siste årene. Og det tror jeg at vi skal kunne gjøre. Nå har tallene akkurat blitt lagt på bordet og vi prøver og orientere oss litt. Vi kommer til å be om møter med kulturdepartementet og sannsynligvis også kulturrådet for å få litt klarhet i dette, sier Henriksen og legger til at hun håper sentrale myndigheter har lyst å fortsette med satsing på festivalene her til lands og Riddu Riddu.

- Jeg vil si at vi har en ganske god sak. Vi har en kjempeevaluering fra kulturdepartementet, og med denne evalueringen var det sånn sett ikke helt uventet at det skulle skje noe med ordningen. Her slo de fast at vi er en sentral festival og en helt unik arena for urfolkskultur og verdensmusikk i Norge - og at vi har en såpass stor global betydning av vi burde faktisk få mer nasjonal anerkjennelse. Vi er selvfølgelig helt enig, avslutter Henriksen.

Vil kjempe

Riddu kom inn under knutepunktordningen i 2009, mens nå er det bare Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge som får bli under Kulturdepartementets budsjett.

Påtroppende Kåfjord-ordfører Svein Leiros (Sp) sier i en kort kommentar at han vil kjempe for å beholde Riddu Riddu i knutepunktordningen.

- Vi mener at man må legge inn flere festivaler i ordningen - ikke færre. At Riddu Riddu overføres til Norsk kulturråd er ikke bra, sier Leiros.

Styreleder Christina Henriksen i Riddu Riddu Festivala. Foto: Marius Fiskum