Turen startet fra parkeringsplassen og skoleelevene beskriver det som en lett start.

Lengre opp mot hytta ble det derimot bratt, steinete og tunge oppoverbakker.

"I tillegg hadde vi tunge sekker. Men vi klarte oss. Vi overnattet i Steindalshytta. Ute om kvelden satt vi rundt bålet og noen fortale historier. Vi lo ekstremt mye, og det var veldig koselig", skriver de i et reisebrev fra turen.

"Da vi skulle til isbreen dagen etter, var det først masse steiner på stien i skogen. Så kom vi til en lang, fin slette og til slutt bratte bakker med masse steiner. Det var nesten som noen berg. Vi så skuringsstriper, altså merker etter steiner som breen har slipt mot fjelloverflaten. Dessuten så vi morenerygg. En morenerygg dannes ved at stein og grus blir skubbet fram av fronten av breen og etterlater seg lange voller", fortsetter brevet.

Hytta og breen ligger i en U-dal. 8. klassingene lærte at forskjellen på en U-dal og en V-dal, er at en V-dal er formet som en v og er dannet av en elv gjennom dalen. En U-dal er formet som en u og dannet av breen.

Skoleelevene fikk også vite litt om hvordan Lyngsalpan ble til, nemlig ved at to kontinentalplater kolliderte med hverandre.

Alt i alt beskriver elevene utflukten som både en artig og lærerik tur. De takker samtidig Kyrre og Sigurd Lien for at de tok skoleklassen med.