Leder i Norske kveners forbund/Ruijan kveeniliitto, Hilja Huru.
(Foto: Pål Vegard Eriksen)

Leder i Norske kveners forbund/Ruijan kveeniliitto, Hilja Huru. Foto: Pål Vegard Eriksen

- Det snakkes høyt om sivil ulydighet

Leder i Norske kveners forbund/Ruijan kveeniliitto, Hilja Huru, sier at kvenene ikke kan sitte stille og se på at kvenske kulturminner strykes ved et pennestrøk.

Huru viser i første rekke til planene om å bygge trafostasjon midt oppå ei 300 år gammel tjæremile på Skillemoen i Alta.

- Disse planene har satt sinnene i kok i de kvenske miljøene, og det ble ikke bedre når NVE nettopp avslo å delta på en felles befaring, hevder Huru.

Kvenene er på generelt grunnlag meget lite fornøyd med at kvenske kulturminner må være fra tidligere enn 1537 for å oppnå automatisk vern.

- Det må bli enklere å få skjermet og sikret kvenske kulturminner. Et bra tiltak for kvenske kulturminner hadde vært samme ordning som for samiske kulturminner, som i dag er vernet om de er eldre enn 100 år, fortsetter hun.

- Dersom et av de aller eldste dokumenterte kvenske kulturminnene ikke har verdi, har ikke kvensk kultur noen verdi, og det kan vi aldri akseptere. Det snakkes for tiden høyt om sivil ulydighet og om "kvenenes Alta-sak", avslutter Huru.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Nå er du barn på bussen til du er 18

Fylkestinget har fylkes ungdommens råd om å heve aldersgrensa på barnebillet.

Dette har lenge vært et problem ved lufthavnen - innen sommeren vil det trolig være løst

Innen sommeren vil en ny og forbedret ankomsthall for utland være på plass ved Tromsø lufthavn. – Vi gjør noen grep og bygger ut slik at utenlandske passasjerer kommer seg innendørs. Vi kan ikke la passasjerer stå ute i sludd og dårlig vær, sier han.

OLDERDALEN-DRAPET:

Drapsfrikjent krever tre millioner kroner i erstatning

Mannen som i Hålogaland lagmannsrett ble frifunnet for voldtekt av en mann med døden til følge i Olderdalen i Troms i 2013, går rettens vei for å få erstatning.

Duket for UKM for første gang på to år

Onsdag samles ungdom fra Kåfjord og Skjervøy i kulturhuset på Skjervøy til felels mønstring.

Måtte evakuere Nordnestunnelen

Arbeidet i tunnelen måtte avbrytes og alle arbeiderne ble evakuert.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis