Tvistesaken mellom Bunker Oil på den ene siden og Skjervøy kommune og Torghatten Nord på den andre siden går nå i Nord-Troms tingrett. I dag, dag to av rettssaken, forklarte Bunker Oil seg.

Operasjonssjef Ove Rørvik var på befaring på Skjervøy i mai 2013 – et halvår før en kommunal kai på Bunker Oils anlegg på Skjervøy raste sammen og tok med seg en rørledning. Resultatet var at 180.000 olje rant ut i havnebassenget i indre havn. Han forklarte i retten at han på befaringen et halvår før ulykken ikke så noe som kunne tyde på at det var fare for anlegget deres.

- Vi visste at den delen av kaia vi ikke brukte var dårlig. Men den delen av kaia vi brukte så vi ingen feil med. Slik vi så det var det ingen fare med å operere i dette området. Vi vurderte det ikke som noen risiko for at denne bryggen skulle rase sammen, sa Rørvik.

Regresskrav

Bunker Oil har i etterkant av at den kommunale kaia raste sammen kommet med et regresskrav på 21 millioner kroner overfor Skjervøy kommune og Torghatten Nord som følge av det tapet det pådro seg etter at kaia raste sammen.

Jan Kleven, daglig leder i Bunker Oil, forklarte i retten at Bunker Oil, da de overtok anlegget i 2010, anså Skjervøy-anlegget som i bra stand.

- Vi overtok 16 anlegg langs kysten fra Shell og vi sjekket samtlige anlegg. Det på Skjervøy var fra 1982-83 og var relativt nytt sammenlignet med mange andre tankanlegg. Det fremsto som blant de beste rent teknisk sett av de 16 vi overtok, sa Kleven.

Ingen betenkeligheter

Kommunens advokat Jan Aage Andersen ville vite om Bunker Oil hadde betenkeligheter rundt plasseringen av oljeledningen som noen år senere ble revet av.

Se video fra opprydding her!

- Nei, det hadde vi ingen betenkeligheter rundt. Det var et plastrør og det er vedlikeholdsfritt. Vi konsentrerte oss om kaifronten. Den var ikke helt på topp men den fungerte. Jeg har sett langt verre kaier og det ble kjørt både med truck og lastebil på kaia. Så den kunne ikke være ansett for å være dårlig, sa Kleven i retten.

- Var du selv under kaia og sjekket den?

- Nei, det var umulig å komme inn under kaia. Da måtte man i såfall hatt dykkerdrakt. Men vi følte oss trygge på ledningen og mente det ikke var nødvendig med en fysisk kontroll av den, sa Kleven.

Tvistesaken er planlagt å vare ut uka. Vitneførselen fortsetter onsdag.

Jan Kleven (til venstre) og Ove Rørvik på Bunker Oil. Foto: Torbjørn O. Karlsen