PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder Framtid i Nord og avisens gjengivelse av en pressemelding fra en politiker.

Klager er forfatteren av pressemeldingen. Han reagerer på at avisen har gjengitt pressemeldingen med feil. Blant annet er ordet «imot» endret til «for», noe som ifølge klager endrer hele meningen. Det vises også til flere skrivefeil som ikke stod i originalmanus. Videre opplyses at klager ble lovet sitatsjekk, noe han ikke fikk. Klager er heller ikke fornøyd med avisens håndtering av feilen og rettelsen i etterkant.

Dette er saka!

Framtid i Nord innrømmer feil og beklager tabben. Feilen skjedde da pressemeldingen ikke lot seg kopierer, men måtte skrives på nytt. Avisen mener den har gjort alt den kan for å rette opp og beklage. Det vises også til at alt ble korrekt på nett, og at rettelsen ble publisert snarest mulig i papir. Avisen innrømmer at sitatsjekk ble glemt, men mener at den påklagede feilen uansett ikke ville blitt oppdaget her, da feilen ikke lå i sitatene.

Pressens Faglige Utvalg har tidligere i en rekke klagesaker understreket betydningen av å ha redaksjonelle rutiner som sikrer at det ikke oppstår «glipper» som i sin tur fører til utilsiktet publisering. Nå er det ikke slik at alle glipper, tabber eller feil automatisk medfører et brudd på god presseskikk. Det kommer an på alvorsgrad og hvordan feilen rettes opp og eventuelt beklages, jf. VVP 4.13.

I det påklagede tilfellet var ordet «imot», ved en glipp fra avisens side, blitt endret til «for». Slik utvalget ser det, er dette en ikke ubetydelig feil, fordi feilen endret meningsinnholdet. Utvalget merker seg imidlertid at avisen raskt innrømmet feilen overfor klager, publiserte en ny versjon på nett, og en rettelse i papiravisen snarest mulig.

Gitt feilens karakter, mener utvalget at avisen i rettelsen skulle vært mer tydelig på at feilen var gjort i redaksjonen, og også beklaget feilen overfor klager og publikum. At pressemeldingen ble gjengitt med en rekke skrivefeil, også i den rettede versjonen, finner utvalget uheldig. Det samme gjelder at man glemte avtalen om sitatsjekk. Avtalebrudd er noe utvalget praktiserer strengt og minner om at dette kan bidra til å svekke publikums og kilders tillit til mediene, jf. VVpl. punkt 3.3.

I dette tilfellet blir rekken av feil og slurv for mange, og rettelsen/beklagelsen for svak, jf. VVPl punkt 4.13.

Framtid i Nord har brutt god presseskikk.

Oslo 24. november 2015

Alf Bjarne Johnsen,

Øyvind Brigg, Alexandra Beverfjord, Tone Angell Jensen,

Øystein Stray Spetalen, Eva Sannum

Foto: PFU