Carina Olset er fra Kvænangen og er for mange kjent som programleder og sportsjournalist hos NRK. Olset mottok prisen fordi hun har vært åpen om sykdommen ulcerøs kolitt.

– Da jeg fikk vite at jeg skulle motta prisen tenkte jeg «Åh, det var jo litt voldsomt!». Men det er selvfølgelig kjempegøy, og jeg tar prisen imot med stor ydmykhet, sier Olset til Framtid i Nord.

– Det er rart å motta en slik type pris. Jeg hadde ikke trodd det da jeg fortalte om sykdommen. Det er veldig gøy og artig, legger hun til.

Les også: Kåret til Årets forbilde

Prisutdelere var Christian Borch og Dag Erik Pedersen, begge to selv kjent fra NRK. Pedersen og Borch trakk fram i sin tale at Olset «har trukket gardinene fra og sluppet lyset inn i et rom som hittil har vært ukjent for de fleste».

Få visste konsekvensene

Hun valgte å fortelle om sykdommen da hun ble kontaktet av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer.

– Forespørselen kom når jeg var på mitt sykeste i fjor. På det tidspunktet var jeg mye sykemeldt. Få visste om sykdommen og enda færre visste konsekvensene av den. Når jeg ble litt friskere bestemte jeg meg derfor for å fortelle om den, og ikke la folk misforstå hvor syk en faktisk kan bli.

– Det var en engelsk fotballspiller som sto fram og fortalte at han hadde samme sykdom som meg. Da ble det lettere for meg å fortelle at jeg også har samme sykdom som han, legger Olset til.

Å fortelle om sykdommen har hjulpet Olset i hverdagen, men hun ønsker ikke at den skal ta for stor oppmerksomhet.

– Jeg har ingenting imot å si hvordan jeg har det. Å fortelle om sykdommen har hjulpet meg selv. Jeg har møtt større forståelse for at jeg ikke alltid er så sosial, og for eksempel når vi er på jobb med større produksjoner, så vet alle kollegene mine at jeg sliter med den. Det er ikke slik at sykdommen plutselig forsvinner – den vil alltid være der. Men jeg vil ikke at den skal ta for stor oppmerksomhet.

Takker for støtten

Olseth er veldig takknemlig for støtten hun har fått hjemme i Burfjord.

– Jeg har mange forståelsesfulle mennesker rundt meg. Jeg vil takke for all støtte og god hjelp jeg har fått fra dem i Burfjord, både familie og kjentfolk. Det har lyst opp hverdagen min, avslutter hun.

Tidligere har Olset vært nominert til prisen Norges modigste kvinne i regi av magasinet Tara, for sin åpenhet om sykdommen.