Hoksrud sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han ønsket å se tilbudene ved Distriktsmedisinsk senter i Nord-Troms. Hoksrud fikk omvisning på blant annet hudavdelingen av Aina Hagen, leder av DMS Nord-Troms. Han ønsket å finne ut hvilke utfordringer senteret har, men også høre om hva som er bra.

– Utfordringene er blant annet lang reisevei når pasientene må til UNN. I tillegg er ofte veiene stengt på grunn av snø- og jordras og værforhold, sier Hagen.

27. februar i år hadde Helse Nord, UNN HF og de fire sykestuekommunene i Nord-Troms et møte i Tromsø. Helse Nord foreslo da å bruke samme finansieringsordning som det Finnmark har i dag. Men de ønsker ikke lengre å finansiere sykestuene i Nord-Troms.

Les mer om saken:  – Klart man blir skuffet

Ordfører Øyvind Evanger (Ap) mener ordningen med sykestuesengene på Sonjatun er veldig viktig.

– Vi har hatt denne ordningen i mange år, noe som har vært viktig. Men det blir vanskelig å finansiere sykestuesengene når UNN ikke lengre vil finansiere tilbudene vi har i Nord-Troms. Nord-Troms har ikke råd til å finansiere dette, sier han.

Evanger trakk også fram hvor viktig det er med sykestuer i Nord-Troms, på grunn av lange avstander og værforhold.

Ønsker videreutvikling

Hagen mener det er viktig å videreutvikle tilbudene.

– Vi ønsker poliklinisk enhet for enkle utredninger, som for eksempel førerkortvurderinger. Videreutvikling av tilbudene er en utfordring for oss.

Les også: Sykestua inn på KrFs statsbudsjett

– I tillegg ønsker vi å få gynekolog hit, ultralydapparat og bedre tilbud i forhold til kvinnesykdommer. I dag må gravide reise til Tromsø om de skal ta ultralyd. Dersom vi får ultralydapparat kan jordmødrene for eksempel sjekke med en gang om det er noe galt, hvis det er mistanke om det, sier hun.

Skryter av fødestua

– Vi er veldig fornøyde med tilbudet til gravide og fødende. Vi har rundt 100 gravide i området hvert år, og rundt 30 av dem føder på Sonjatun. Siden det er så få fødsler, så reiser jordmødrene jevnlig til UNN for å oppdatere seg innen faget. Men det taes aldri noen risikoer. Dersom noe er galt, så blir gravide og fødende sendt raskest mulig til UNN, forteller Hagan.

– Vi har veldig gode tilbakemeldinger fra gravide og fødende, legger hun til.

Les også: – Stortinget må ta til fornuft

Hoksrud mener fødestuer i distriktene er noe det er størst diskusjoner om i Norge.

– Dette er jo en av de heteste og store diskusjonene innenfor helse. Man vil beholde fødestuene, men samtidig ønsker ikke alltid kvinnene å føde på de små fødestuene i distriktene. Det virker som det er helt motsatte meninger her – gravide vil føde på Sonjatun.

Ordføreren legger til at det er spesielt viktig med fødestue i Nord-Troms,  nettopp på grunn av værforhold og ofte stengte veier.

– Smart å opprettholde tilbudene

– Før valget sa dere at finansiering av sykestuene skulle på plass om dere kom i regjering. Hvorfor har dere ikke ordnet dette?

– Jeg var ikke klar over omfanget av denne diskusjonen tidligere, men jeg skal ta dette opp med helseministeren. Vi holder på å finne ut av hvordan vi kan løse dette. Vi i FrP ønsker mer politisk styring innenfor helse, og direktestyring i forhold til helseforetakene, svarer Hoksrud.

Hoksrud sier FrP lokalt ønsker å opprettholde tilbudet i Nord-Troms.

– FrP lokalt ønsker å opprettholde sykestuene i Nord-Troms. Men vi må få bekreftet at tilbudet skal være der og at pengene går til det. Jeg tror det er smart å opprettholde tilbudene.

– Jeg synes det er veldig bra tilbud på Sonjatun. Jeg skal ta dette videre med tilbake til Stortinget, avslutter Hoksrud.

Tilstede på møtet var også rådmann i Nordreisa, Anne Marie Gaino, leder for helse og omsorg, Bodil Mikkelsen, Anne Kristin Korsfur (Nordreisa FrP), Ann-Kristin Thorheim (Nordreisa FrP) og Vidar Langeland (Skjervøy FrP).

Lange avstander, stengte veier og værforhold er utfordringer i forhold til helsetilbudet i Nord-Troms, mener Øyvind Evanger, ordfører i Nordreisa kommune. Foto: Arkivfoto