Rådmann i Kåfjord Einar Pedersen har nettopp gjort ferdig sitt budsjettforslag, og i arbeidsmøter med formannskapet funnet dekning for alle utgifter.

Men Pedersen er svært bekymret for effekter ved samhandlingsreformen som han mener må være klare brist med intensjonen bak helsereformen.

Han sikter da til manglende refusjonsordninger for ressurskrevende brukere over 67 år. Pedersen trekker frem hvordan utviklingen er mot at stadig flere ressurskrevende brukere med alvorlig demens blir ferdigbehandlet og sendt tilbake til kommunene.

– Og i kommunene skal vi gi et verdig og godt tilbud, uten at kommunene får refundert de ekstra utgiftene dette medfører, forklarer Pedersen.

Utfordrer grunnverdier

For rådmannen blir det et spørsmål som utfordrer grunnverdier, hvor økonomi blir satt opp i mot andre verdier. Han vil understreke at Kåfjord kommune vil gi et verdig og godt tilbud til de eldre ressurskrevende brukerne, men at for en kommune er umulig å kunne planlegge kostnadene fremover i tid.

– For brukere under 67 år blir utgifter refundert når kostnadene overstiger en millioner kroner. For psykisk utviklingshemmede er den øvre grense satt til 1,5 millioner, opplyser Pedersen. Men i dag er situasjonen slik at forventet levealder er høyere og en økning på mennesker med demenslidelser er stor.

– Det betyr at får vår kommune betyr en ressurskrevende bruker gir 4,6 millioner kroner ekstra hvert år som, opplyser rådmannen, og beregner rundt 7,4 årsverk bare på det ene tilfellet. I tillegg kommer behovet for tilpasset areal. For rådmannen er dette noe han må forholde seg til i deres budsjettbehandling, og sammenligner kostnadene med hva det koster å drive en grendeskole i kommunen

– For små kommuner er dette uhåndterlig situasjon, mener Pedersen.

Løftes opp

Pedersen ser bare en langsiktig løsning på det han betegner som en klar brist i samhandlingsreformen, og det er at staten må se på løsninger hvor det etableres tilbud.

- Refusjonsordninger eller tilbud til denne gruppen må innarbeides i statsbudsjettene, mener Pedersen.

For Kåfjord kommune sin del har rådmannen foreslått at kostnadene for ressurskrevende brukere over 67 år skal tas fra rammen frem til midten av neste år. Deretter vil han utfordre politikerne til å løfte utfordringen på nasjonalt nivå.