Det forekommer i snitt 70 branner daglig i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og over 200 dødsbranner er registrert hvert år i følge Nordstat.net. Det opplyser Verisure i en pressemelding. Nordmenn er flinkest i Norden når det gjelder å sikre seg mot brann.

Les saken: Testet jobben som brannmann

– Norge er på soleklar førsteplass når det gjelder brannsikring i private boliger. 96 % av alle norske hjem har en røykvarsler, og 91 % har et brannslukkingsapparat, sier kommunikasjonssjef i Verisure Securitas Direct, Cecilie Knudsen.

Røykvarslerens dag 1. desember markerer at vi går inn i den mest brannutsatte måneden. Derfor er det ekstra viktig å sjekke at alle røykvarslere fungerer.

– Nordmenn er flinkest på brannsikring, men det er likevel så mange som 18 % som glemmer å bytte batteriene i røykvarsleren én gang i året. Vi vil derfor oppfordre alle som ikke har sjekket røykvarsleren på en stund til å benytte denne anledningen slik at man står best mulig rustet til årets mest brannutsatte måned, sier Knudsen.

Tips og råd:

  • Sørg for at du har røykvarslere i boligen – minst én i hver etasje.

  • Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter. Test dem jevnlig og bytt batteri årlig.

  • Se etter røykvarslere som er optiske og seriekoblede slik at de sender signaler til hverandre og alle uler dersom én oppdager røyk.

  • Sørg for at du har et brannslukkingsapparat slik at du kan slukke et branntilløp før det sprer seg. Brannteppe og brannstige kan også anbefales.

  • Lag en plan for hva hver enkelt i familien skal gjøre ved brann, og hold gjerne en brannøvelse for hvert halvår.

  • Slukk levende lys, bli ved komfyren når du lager mat og dobbeltsjekk at vaskemaskin, tørketrommel og komfyr er slått av når du legger deg eller forlater boligen