Formannskapet vedtok enstemmig mandag at det etableres asylmottak for enslige mindreårige i det tidligere sykehjemmet på Lyngseidet.

Antall personer ble satt til inntil 40 plasser.

Tilbud leveres UDI innen fristen fredag 4. desember. Mottaket har forventet oppstart allerede 1. januar.

Asylmottaket drives i startfasen som en kommunal enhet. Rådmannen vil i løpet av neste år fremme sak om overføring til kommunalt eid selskap.

Avgjøres i kommunestyret

Videre heter det i vedtaket at Lyngen kommune søker bruksendring for det drøyt 40 år gamle bygget til privat eller offentlig tjenesteyting.

Bygningsmessige utbedringer utføres umiddelbart. Dette inkluderer resultat av brannteknisk prosjektering og med hensyn til gjeldende dispensasjonsregler. Utgifter på inntil tre millioner kroner til sprinkling av bygget dekkes av disposisjonsfondet..

Endelig behandling skjer tirsdag om to uker i kommunestyret.

Mest hensiktsmessig

Rådmannen anbefaler i saksutredningen et kommunalt asylmottak for enslige mindreårige. Både tverrfaglig team, kommuneoverlegen og et politisk oppnevnt utvalg mener et mottak med 40 plasser er mer hensiktsmessig enn et større mottak for samme målgruppe.

Ved at kommunen går inn som driftsoperatør, kan kommunen i større grad påvirke og styre mottaket av asylsøkere. UDI har kommet med flere utspill der de ønsker flere kommunale driftsoperatører.

Starter med et år

Varigheten på avtalen med UDI vil i første omgang være 6+3+3 måneder, altså et år. Det er muligheter for videre drift ved ordinært anbud.

Prosessen med å rekruttere ansatte til asylmottaket starter umiddelbart. Mottaket får behov for 15-20 ansatte i forskjellige funksjoner.

- Jeg har inntrykk av at det er attraktivt for unge å jobbe på mottak. Jeg tror det blir enkelt å finne ansatte, sier ordfører Dan-Håvard Johnsen (LTL).

FORMANNSKAPET: Full enighet på mandagens møte om at det etableres asylmottak for enslige mindreårige. FOTO Arne Teigen