Norsk brannvernforening har sendt ut en pressemelding der de gjør folk oppmerksomme på at vi nå går inn i de mest brannfarlige ukene.

-De to siste ukene av året er de som regnes som mest brannfarlige. Da omkommer det i snitt flest personer i branner i Norge. Når vi nå går vi inn denne brannutsatte perioden, er det derfor betimelig å minne folk på å være forsiktig, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

I en rapport fra 2013 basert på dødsbranner fra 1993 til 2008 kom det fram at halvparten av alle som omkom i brann var alkoholpåvirket.

- Et stort flertall av de omkomne som var alkoholpåvirket, hadde ved uaktsomhet selv forårsaket brannen de døde i, opplyser brannvernforeningen.

20 prosent av branner med alkoholpåvirkede dødsofre skyldes bruk av komfyren. Personer som er tungt beruset vil kunen miste evnen til å håndtere en situasjon der det oppstår brann og komme seg i sikkerhet.

-Folk vet godt at de ikke skal kjøre bil etter å ha drukket. Vi håper at folk etter hvert også kan få programmert inn den samme ryggmargsrefleksen når det gjelder matlaging på komfyren om man er sterkt beruset. Mange branner vil unngås om de fleste ordner seg med nattmat før man kommer hjem fra en fuktig kveld, lyder Kalheims klare oppfordring nå like før jul.