Mens debatten i nabokommunene tidvis går høyt om kommunereformen og eventuelle kommunesammenslåinger, er det ganske så tyst i Skjervøy. Der var det før valget tverrpolitisk enighet om at Skjervøy bør bestå som egen kommune, men tidligere ordfører Torgeir Johnsen åpner nå for at man kanskje må se på saken på nytt.

– Ja, hvis kommunen får en inntektsreduksjon fra staten på mange millioner som følge av at man velger å forbli liten, så må vi gå i tenkeboksen, sier Johnsen til Framtid i Nord.

Vil skille

Regjeringen har nå det nye inntektssystemet ute til høring i kommunen. Her er kommunalminister Jan Tore Sanner ganske klar på at småkommuner som velger å ikke slå seg sammen med en eller flere nabokommuner, må regne med å bli straffet økonomisk.

– Vi vil skille mellom kommuner som er ufrivillig små på grunn av spredt bosetting og lange avstander, og kommuner som selv velger å være små, sier Sanner.

Revurdere

Torgeir Johnsen understreker at han ikke vet hva ”straffen” fra staten vil utgjøre i kroner og øre hvis Skjervøy velger å forbli egen kommune.

– Men rådmannen advarte i kommunestyret før jul at justeringer i inntektssystemet kunne utgjøre mange millioner for oss.

Må Skjervøy da være forberedt på å bli straffet økonomisk?

– Ja, velger vi å stå alene, så må både politikere og innbyggere være klar over konsekvensene. Jeg mener vi må revurdere situasjonen da. Vi kan ikke lukke øynene for konsekvenser som kan være fatale for kommunen, sier Johnsen, samtidig som han understreker:

– Jeg tviler på at alt blir bedre bare man blir større.

I den TV-sendte debatten fra Halti i valgkampen, sa daværende ordfører Johnsen at et alternativ til å stå alene var at Skjervøy slo seg sammen med de fem andre kommunene i Nord-Troms. Det er fortsatt et alternativ for Sp-politikeren. Men sittende ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF/Kp) ser ikke det alternativet som reelt.

– Det var tverrpolitisk enighet i valgkampen, fra Frp til SV, om at Skjervøy skal bestå som egen kommune. Det er til nå ingen som har signalisert at man har endret standpunkt, sier Albrigtsen.

Se opptak av valgdebatten her.

Lite stordriftsfordeler

Han peker på kartet når han skal argumentere mot kommunefusjoner i nord.

– Jeg kan ikke se at vi skal få stordriftsfordeler i en region bestående av øyene i Kvænangen, Reisadalen og Arnøya. Jeg ser rett og slett ikke gevinsten. Jeg tror utfordringene heller kan løses gjennom interkommunalt samarbeid, sier Albrigtsen, og tilføyer:

– Det nye inntektssystemet er ute til høring nå. Men jeg håper og tror at det ikke kommer til å få flertall til slutt.