Svindlerne utgir seg for å være datateknisk brukerstøtte, og krever en betydelig sum penger for å bistå med hjelp.

- Jeg har sikkert fått en 15-20 telefoner - og er sikkert ikke alene. Det har vært utrolig mye av dem i det siste og jeg vet at folk går på denne typen svindel og betaler pengene, sier Lyngdal.

Selv har han ikke hatt noen problemer med å gjennomskue svindelforsøkene.

- De ringer deg opp og forteller deg at de ringer fra Microsoft Technical Service. Videre forteller de at de i løpet av de to-tre siste månedene, har sett at maskinen din har vært infisert og at de kan hjelpe til med å fikse det mot at man betaler for det, beskriver han.

Advarer

Lyngdal forteller at personene i hovedsak tar kontakt via utenlandske telefonnummer og snakker engelsk.

- Ofte ringer de fra Pakistan, India og disse landene, men telefonnumrene er litt ymse. De siste som ringte hadde et tysk 78-nummer, de har ringt fra 73-nummer - og faktisk norske mobilnummer også, men dette er viderekoblete anrop. De sitter da i utlandet og ringer via internettelefon, forteller Lyngdal.

Han vil advare folk om at de ikke lar seg lure.

- Microsoft sitter ikke og overvåker oss og hva vi gjør, og ser heller ikke at vi har fått uønskede ting på pc-en. Ønsker man hjelp til dette, må man kontakte de selv, sier Lyngdal.

Han regner ikke med å bli plaget så mye mer med telefonene fremover.

- Jeg har lagt de inn i blokklista min på telefonen nå, sier han.

Går i bølger

Microsoft Norge er velkjent med problemet.

I et innlegg skriver sikkerhetsrådgiver Ole Tom Seierstad at det går i bølger hvilke land svindlerne ringer til og hvor i Norge de tar kontakt.

Han bekrefter også Lyngdals utsagn om at selskapet aldri tar kontakt med sine kunder på denne måten.

Her kan du lese hele Seierstads innlegg. Selskapet har også en dedikert nettside med informasjon og tips omkring datasikkerhet her.