Lederen for reinbeitedistrikt 36 sier det er ekstra mye rein i fjellene i Kåfjord og Nordreisa. Derfor mener Logje det er viktig å be folk ta litt ekstra hensyn når de ferdes i områdene i vinter.

- Normalt ville vi hatt flere rein her i Kautokeino, men av ulike årsaker så har det blitt mer dyr enn vanlig igjen i fjellene i Nordreisa og Kåfjord. Derfor ber vi folk ta litt ekstra hensyn til reinene, sier Johan Aslak Logje.

Frykter ikke konflikter

Han har en spesiell henstilling til scooterkjørere og til turgåere med hunder.

- Det er viktig at man har hundene i bånd og ikke lar dem spring fritt. Og så ber vi scooterkjørerne holde seg til løypene. Og skulle det krysse rein over de lovlige scooterløypene, så håper jeg at folk kan la dem gjøre det uten å stresse dyrene unødig, sier Logje.

Mer spredt enn vanlig

Ifølge Logje har blant annet skredfaren ved juletider bidratt til situasjonen.

- Det var også dårlig beiteforhold, noe som gjorde at reinene ble mer spredt enn vanlig, sier Logje.

- Frykter du konflikter som følge av det er mer rein enn vanlig i området i vinter?

- Nei, egentlig ikke. Så fremt alle viser forståelse og tar hensyn, så tror jeg dette skal gå bra. Derfor har vi heller ikke noen planer om å stenge offentlige løyper, sier Logje.

Gaver

Reinsdyrene er spredt over et stort område og det er derfor ikke lett for reinbeitedistriktet å ha kontroll på alle dyrene. Derfor har Logje lovd en gave til alle som tipser om reinkadaver i området.

"Dere som melder av om kadaver funn vil få en liten overraskelsesgave og vil bli husket i fremtiden", skriver Logje på sin Facebook-side.

- Det har vi ikke gjort før. Men det er rett og slett fordi reinen er så spredd at vi ikke har kapasitet til å dekke hele området på egen hånd. vi har hovedflokken på Finnmarkssiden og er ikke i områdene i Nordreisa og Kåfjord hver dag, sier Logje, og fortsetter:

- Det er viktig å få registrert reinsdyrkadaverne, slik at vi kan få erstattet tapene, sier Logje.

Vil berges

Han tror ikke det blir mer reindød denne vinteren enn tidligere vintre.

- Nei, det vil jeg ikke tro. Reinene er spredt, så beitemessig kommer de til å berges. Men det er en forutsetning at de får fred og ro.