Politiet i Nord-Troms har sett en nedgang på totalt antall registrerte saker fra 850 i 2014 til 824 i 2015. Videre har det vært en nedgang på antall forbrytelser fra 455 til 379.

Dette kom fram på politiets årlige pressekonferanse, der de presenterer tallene fra året som er gått. Totalt sett er regionlensmann Øistein Nilsen fornøyd med året som har gått, og det resultatet de leverer.

– Tallene vi leverer i år er de beste noensinne, så totalt sett er jeg godt fornøyd, sier han.

Det er imidlertid tall han ikke er like fornøyd med, som for eksempel det at voldsstatistikken stiger.

Prioriterer Skjervøy

I 2015 ble det registrert totalt 49 voldssaker, sammenlignet med 33 året før. 15 av disse fant sted på Skjervøy, en økning på 7 fra året før.

Politibetjent Morten Hammervold forteller at disse episodene i hovedsak utspiller seg på natta, og da som oftest i forbindelse med etterpåfester i helgene.

– I kun to av tilfellene skjedde de på skjenkesteder, så det meste skjer i private hjem etter folk har vært på byen, sier han.

Med tanke på at det stort sett foregår i private hjem er det vanskelig for politiet å gjøre noe, men det er satt i gang flere tiltak.

– Blant annet har vi vært i kontakt med kommunen for å høre hva de kan bidra med, og vi samarbeider med skjenkestedene, sier Hammervold.

Videre retter politiet ekstra oppmerksomhet mot Skjervøy i helgene, og prioriterer å ha patruljer der.

Mer familievold

Det er også en del familievold som går inn under dette, og regionlensmannen sier at man har en litt spesiell situasjon på Skjervøy, sammenlignet med nabokommunene.

– På Skjervøy bor det mange mennesker fra andre land med andre kulturer. Mange har egne forståelser og har for vane å ”ordne opp hjemme”.

Totalt i regionen er det registrert 57 tilfeller av familievold, men regionlensmannen presiserer at sakene registreres så snart saken opprettes, og at det i flere tilfeller dreier seg om grunnløse anmeldelser.

– Besøksforbud inngår også under denne kategorien, så det er ikke kun snakk om direkte vold.

Politiet i regionen har også merket seg at det er stor forskjell på hvor mange saker som meldes inn i hver kommune.

– De aller fleste er det vi selv som registrerer, også kommer det noen fra barnevernet. Det kommer generelt veldig lite fra helse, og dette har vi tatt opp i politirådet i kommunene, sier Nilsen.

Store mørketall på narkotika

Det er totalt registrert 102 narkotikasaker i regionen, som er en liten økning fra de 99 i fjor. Man har imidlertid en nedgang i både Lyngen og Nordreisa, mens på Skjervøy er det en betydelig økning fra 9 i 2014 til 25 i 2015.

Dette beskriver politibetjent Morten Hammervold som en kombinasjon av økte ressurser og mer oppmerksomhet mot rusmiljøet på øya.

Det at antall saker går ned i de andre kommunene skyldes ikke en nedgang av antall brukere, men er heller en refleksjon på prioriteringene som har vært gjort, ifølge regionlensmann Øistein Nilsen.

– Vi har måtte gjort en del prioriteringer de siste månedene, og har dermed tatt mye på Skjervøy. Men det er nok store mørketall på alle plasser, vedgår han.

FONØYDE: Regionlensmann Øistein Nilsen, politibetjenter Mads Eriksen og Morten Hammervold. Foto: Kristina B. Hestdahl