Bios Café AS har tirsdag holdt kafeen på Storslett i drift i hele 50 år. Bursdagen feires med gratis kaffe og kake til alle gjester.

– Det er kjempeartig. I denne bransjen er det virkelig noe å rope hurra for, mange går dukken, folk gir opp, og det forandres så fort hva man spiser. Det artige er jo at pappa fremdeles er sterk og at han skal være med å feire, sier eier, daglig leder og kokk på Bios Café AS, Jane Johansen.

60 gjester

For det var Johan Johansen med hans kone Dagmar som startet bedriften i 1966. Da var bygget kun en tredjedel av hva det er i dag. Det var respatexbord og teakstoler i innredningen.

– I starten var det bare dem to,  og kafeen hadde plass til 60 gjester. Men ganske fort fant de ut at de måtte ansette flere, og da var Ingebjørg Henriksen og Liv Wigdel de første som ble ansatt.  I den tiden var det servering av saft, karbonadesmørbrød, rundstykker og middagsmat. Etterhvert fikk de også ølservering, sier Johansen.

I 1970 ble Bios utvidet til å bli dobbelt så stor, med plass til 140 gjester.

– Da var det duket for konfirmasjoner, bryllup, bingo og læstadianerstevner med mye folk. Det ble raskt en plass hvor folk møttes, og er det enda i dag. Reisaværinger har vært flinke fra dag en, smiler hun.

Lokal mat

I 1986 ble tredje og siste utvidelse utført. Da ble taket løftet, og det ble gravd ut en større kjeller slik at man fikk det diskoteket som også er i dag.

– Da var det virkelig diskoalder. Vi hadde åpent onsdag, fredag og lørdag, og kunne ha 400 stykker ute en lørdagskveld, minnes hun.

I 1987 flyttet nyutdannede Johansen hjem og begynte straks som kokk og daglig leder.

– Jeg var full av energi og var oppfinnsom, og det var da vi begynte å eksprementere mer med maten, forteller hun.

De siste 15 årene har Bios  fått flere og flere lokale matleveranser. I dag kjøper de både villsau, høylandsfe, fisk, rein – og elgkjøtt fra regionen. Bær og sopp plukker de selv.

– Det er eneste grønnsaker vi skulle ønske noen her ville begynne å dyrke. De kommer fra Troms, sier hun.

– Heldige

Johansen vedgår at hun og bedriften har vært heldige på flere vis, og sier hun kom til dekket bord.

– Det er vel kanskje mamma og pappa som hadde de største utfordringene. De banet vei. Også har vi kunnet videreutvikle oss på den grunnmuren. Det er vi veldig takknemlige for.

Johansen skryter også av en god arbeidsstokk.

– Det er ikke et lett yrke dette. Det krever deg veldig. Personalet må like det hektisk, være glade i folk og like å samarbeide.

– I tiden

Johansen ser lyst på framtiden for Bios og håper kafeen fortsetter å være en samlingsplass også i framtiden.

– Man ser jo at det er i tiden med kortreist, økologisk og ren mat. Vi er i en god strøm der, men vi er selvsagt avhengige av utviklingen i kommunen og utviklingen av turistnæringa. Ut over dette så skal vi klare å levere et godt produkt, så lenge vi har gjester og en fortsatt god arbeidsstokk.