Barnevernstjenesten tok selv initiativ til to informasjonsmøter med den rumenske befolkningen i Skjervøy onsdag.

Årsaken er ifølge Mette Øyen Bless, leder av barnevernstjenesten i Skjervøy kommune, at mange rumenere er redde for barnevernet.

- Ja, vi er kjent med at det er mange rumenere som er bekymret for det norske barnevernet og hva det kunne gjøre. Det har vært store medieoppslag, blant annet fra Bergensområdet, og vi ønsker å komme ut med informasjon nå.

Trist og unødvendig

Rumeneren Alexandru Cuc har bodd i mange år på Skjervøy. Han sier til bt.no at rumenere har flyttet fra Skjervøy fordi familien er redde for barnevernet.

- Jeg vet om to familier her som har sendt barna sine hjem de siste par ukene. De er redde for barnevernet. Det er trist, og unødvendig. Så lenge de vet at de ikke har gjort noe galt mot ungene sine, har de ingenting å frykte, sier Cuc.

- Det er ikke ønskelig at folk flytter fra Skjervøy fordi de er redde for barnevernet, sier Mette Øyen Bless.

Feilinformasjon

Cuc bekrefter overfor Framtid i Nord at han kjenner til minst to familier som familier som har valgt å sende barna hjem til Romania.

- Det handler om frykt og om feilinformasjon. Eller mangel på rett informasjon. Mange rumenske familier kjenner ikke til lover og regler i Norge og da har de en ubegrunnet frykt for at barnevernet skal komme, sier Cuc.

Ifølge Cuc er det både barn i skolealder og barnehagebarn som er sendt hjem til Romania.

- De skal bo hos besteforeldrene, så vidt jeg vet. Foreldrene fortsetter å jobbe her på Skjervøy. Det handler om panikk og frykt, sier Cuc.

Ikke sånn vi jobber

Therese Johnsen Høyer, barnevernskonsulent i Skjervøy kommune, sier at det verserer "skrekkhistorier" i både rumenske medier og i rumenske miljøer på Facebook.

Bergens Tidende skriver blant annet at det norske barnevernet trekkes fram som et skrekkeksempel i utlandet - blant annet i forbindelse med at foreldre fratas omsorgen for barna.

- Det som beskrives der er fremgangsmåter som barnevernstjenesten ikke er bekjent av. Det er ikke sånn vi jobber, understreker Høyer og Bless.

Forklarer begreper

Det ene infomøtet var på formiddagen, onsdag. Der var det ifølge barnevernskonsulenten en rekke spørsmål fra rumenerne.

- Det var mange spørsmål, ja. Vi hadde en tolk med oss og rumenerne lurte blant annet på hva vi legger i begrep som "alvorlig omsorgssvikt" og "adferdsvansker". Det var en god del ord og begreper vi forklarte, sier Høyer.

- Kommunikasjon er viktig, spesielt mellom barnehage og hjemmet, sier Bless.